≫ 

3 alarmantna simptoma nedostatka vitmina B12: Dobro pogledajte svoj jezik

Telo može poslati znakove da vam nedostaje vitamin B12

  • 4
Selfi, isplazen jezik Foto: Shutterstock

Nedostatak vitamina B12 je sve češći sa starenjem, a uzrok bi mogao biti promena u vašoj ishrani. Ovo su tri glavna simptoma nedostatka vitamina B12 u ustima koja možda ignorišete - uključujući čireve i promene na jeziku.

Vitamin B12 je vitalni mineral koji se koristi u procesu stvaranja DNK i crvenih krvnih zrnaca. Kako starimo, veća je verovatnoća da ćemo imati nedostatak B12. Svako treba da pripazi na ove ključne znakove nedostatka u ustima.

Svi moraju ishranom unositi dovoljno vitamina B12, jer ga telo ne proizvodi prirodno u dovoljnoj količini. Najbolji izvori B12 potiču iz životinjskih proizvoda, uključujući mlečnu hranu, meso i ribu.

Jedan od najjednostavnijih načina da proverite da li rizikujete nedostatak je da jednostavno pogledate usta. Pacijenti sa nedostatkom vitamina B12 često razvijaju simptome u ustima.

Sam vitamin može imati direktan uticaj na vaše oralno zdravlje, prema medicinskom izveštaju na veb stranici Medical News Today. Simptomi su uzrokovani smanjenjem proizvodnje crvenih krvnih zrnaca. Bez dovoljno crvenih krvnih zrnaca, manja količina kiseonika dolazi do jezika, što može dovesti do niza bolnih simptoma. Jedan od ključnih znakova nedostatka vitamina B12 je otečeni jezik.

Jezik Foto: Pixabay.com

Simptom, koji je poznat i kao glositis može dovesti do neobično glatkog jezika crvene boje.

Može se čak činiti kao da je čulo ukusa nestalo jer jezik postaje blago otečen.

Neki pacijenti takođe razvijaju neobjašnjive čireve na ustima ili imaju peckanje u ustima. Ali samo zato što razvijete bilo koji od ovih simptoma, ne mora nužno značiti da imate nedostatak vitamina B12.

Na primer, čir na ustima je vrlo čest i sam će se povući u roku od nekoliko nedelja. Retko su uzrokovani nečim ozbiljnim i nije potrebno da posetite lekara ukoliko čir ne traje duže od tri nedelje.

U međuvremenu, glositis može jednostavno biti uzrokovan jedenjem začinjene hrane ili nošenjem proteze.

Najčešći znaci upozorenja za nedostatak vitamina B12 uključuju uporne afte i promene boje kože.

Afte su zapravo jedan od ozbiljnijih znakova stanja, jer je povezano sa nervnim problemima. Oštećenje nerva je dugoročna komplikacija nedostatka vitamina B12.

Neki pacijenti mogu otkriti da im se na koži ili na beonjačama razvija žuta nijansa.

Video: Kako da običnim češljanjem utvrdimo da li imamo manjak vitamina D u organizmu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    30. januar 2021 | 09:12

    Nasem narodu nedostaje sigurno taj vitamin ,imamo jezik ko britka sablja ,

  • Auspuh

    30. januar 2021 | 09:45

    U pivu ga ima ,zviznes pivce na dan i nemaš problema...

  • Vik

    30. januar 2021 | 10:36

    Mnogi imaju nedostatak B12 iako jedu hranu u kojoj ga ima dosta. Razlog je da organizam iz hrane nije u stanlju da ga iskoristi. Ovo je dosta rasprostanjeno. Jedini lek je da se redovno uzima u vidu injekcija (npr. svaka 3 meseca). Inace odose zivci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA