Vakcina "Sputnjik V" skoro 100% efikasna u stvaranju ćelijskog imuniteta

Ruska vakcina podstiče odgovor organizma vrlo uspešno

  • 6
Vakcina, korona virus, sputnjik v Foto: Shutterstock

Ruska vakcina Sputnjik V efikasna je gotovo sto odsto u razvijanju ćelijskog imuniteta na kovid 19, izjavila je naučna saradnica laboratorije genetskog inženjeringa patogenih mikroorganizama Centra „Gamalej“ Darja Jegorova.

Ona je rekla da se imunološka efikasnost odnosi na ćelijski i humoralni imuni odgovor.

- Kada je reč o humoralnom imunom odgovoru efikasnost vakcine premašuje 98 odsto, a u pogledu ćelijskog imuniteta efikasnost ima tendenciju ka 100 odsto - navela je Jegorova, prenosi Sputnjik.

Jegorova je dodala da preliminarna analiza rezultata postregistracionih ispitivanja vakcine pokazuje da je epidemiološka efikasnost vakcine veća od 91 odsto.

Prema njenim rečima, tokom postregistracionih ispitivanja nisu zabeležene ozbiljne neželjene reakcije na vakcinu Sputnjik V.

Jegorova je navela da je do sada vakcinom Sputnjik V mimo kliničkih ispitivanja vakcinisano više od dva miliona Rusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    28. januar 2021 | 12:21

    Ako bi dobili dozvolu da Torlak radi te vakcine ,za jedan deo evrope to bi bilo dobro za nas u dva smera jako vazna a to su

  • Ex

    28. januar 2021 | 13:13

    Hoće li neko reći gradjanima šta je istina o ruskoj vakcini. Upravo slušam doktorku na tv H...., da će je davati za uzrast od 16-65 god. Jer tako piśe u uputstvu. Pre neki dan su vraćali sa kineske vakcine alergične na penicilin i dr. Otac (70 g.) se prijavio 14 januara za rusku jer je alergičan na penicilin i još nije pozvan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA