≫ 

Otkriven je novi, efikasniji način testiranja na koronu? Mnogima se neće svideti

Smatra se da bi ovi testovi mogli da otkriju i blaže asimptomatske slučajeve

  • 3
Brzi test koronavirus Foto: Tanjug/AP

Uzimanje brisa za test na korona virus iz analnog otvora najnoviji je način testiranja, koji je počeo da se praktikuje pre nekoliko nedelja u Kini.

Analni brisevi mogli bi da budu tačniji od testova iz nosa ili grla, rekao je Li Tongzeng, zamenik direktora odeljenja za respiratorne i zarazne bolesti u bolnici Peking Yo An, u intervjuu za državne medije.

Studije pokazuju da virus duže zadržava u crevima ili izmetu nego u respiratornom traktu i da bi analni test mogao bolje da identifikuje asimptomatske slučajeve, prenosi "Forbes".

Šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju na Medicinskom fakultetu dr Goran Belojević, takođe je potvrdio da bi ovaj način testiranja mogao biti daleko efikasniji kod onih koji nemaju nikakve simptome.

Prema njegovim rečima, analni ili rektalni bris za testiranje na smrtonosnu zarazu je pouzdaniji jer se virus unosi gutanjem preko pljuvačke, prolazi kroz digestivni trakt i duže se zadržava u crevima.

- Samo dupli test je pouzdan, a takva procedura je preskupa. Dupli test može biti nazalni i kombinovani, nazalno-analni, odnosno rektalni. Ako su oba pozitivna, osoba je pozitivna. Isto važi i ako su negativna - objašnjava doktor za Objektiv.

Nisu svi saglasni sa upotrebom analnih briseva

Jang Zankiu, stručnjak za patologiju sa Univerziteta Vuhan, rekao je za kineski Global Times da su brisi nosa i grla najefikasniji testovi.

- Bilo je slučajeva u vezi sa pozitivnim testiranjem na koronavirus u izmetu pacijenta, ali nijedan dokaz ne sugeriše da je prenet kroz nečiji sistem organa za varenje - rekao je Jang.

Video: U Srbiji se pojavio test u apotekama namenjen privatnim zdravstvenim ustanovama a ne građanima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA