≫ 

Otkriveno koliko je pacijenata u Srbiji imalo tešku reakciju na kovid vakcinu

Agencija za lekove takođe prati i sve blaže negativne reakcije na svaku vakcinu

  • 6
Darija Kisić Tepavčević Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i član Kriznog štaba, Darija Kisić Tepavčević je posle sednice kriznog štaba navela da je dosad u Srbiji vaksinisano 415.000 građana protiv korona virusa.

- Izuzetno je velika zainteresovanost naših građana. Pratimo neželjene reakcije, imali smo 3 teže, koje su zahtevale hospitalizaciju. Jedan hematom, zapaljenju limfinih čvorova i blaži oblik alergijske reakcije - istakla je ona.

Naglasila je da pacijenti ni u jednom momentu nisu bili životno ugroženi, njihovo zdravstveno stanje je brzo sanirano i pušteni su kućama.

Dr Kisić Tepavčević je istakla da je do sada oko 6.500 korisnika zaposlenim u gerontološkim centrima primilo makar jednu dozu vakcine.

Braže reakcije na vakcinu

Pavle Zelić iz Agencije za lekove istakao je u jutarnjem programu RTS-a da su za sada zabeležene 62 blage reakcije na vakcinu. Od tog broja, 35 reakcija je na Fajzerovu vakcinu, 26 na Sinofarmovu i jedna na Sputnjk V.

Zelić je rekao da su bile prisutne i sistemske reakcije, najčešće je to bila povišena telesna temperatura koja je trajala najviše tri dana, malaksalost, zamor i glavobolja. Prema Zelićevim rečima, to nije ništa što bi trebalo da zabrine.

Danas je u Srbiju stiglo i novih 40.000 doza ruske vakcine "Sputnjik V". Zelić kaže da je ključna uloga Agencije da se izda uvozna dozvola, odnosno sertifikat, i da su spremni.

Poručio je da će svaka serija vakcina koja stigne u Srbiju proći kontrolu kvaliteta i da su srpski eksperti kompetentni da urade sve što je nephodno da pacijenti budu uvereni da su vakcine na najbolji način proverene.

Na pitanje o primeni vakcine kod dece, Zelić je rekao da je važno napomenuti da one nisu ispitane na dečijoj populaciji, što ne znači da one nisu bezbedne za decu, samo se zahteva određeno vreme.

Kako kaže, situacija u regionu je alarmantna i srpska agencija je na vezi sa kolegama iz regiona i pružiće im podršku, kao i prethodnih godina.

Ističe da se zaposleni u agenciji trude da pomognu da se što pre dođe do vakcina i da provere njihovu bezbednost. Navodi i da se očekuju rezultati studija za primenu kod dece "Sinofarmove" vakcine. Prema njegovim rečima, informacije se dopunjavaju iz dana u dan, i šire se opsezi u kojima može da se primeni vakcina.

Kada je reč o alergijama i preosetljivosti na određene sastojke vakcine, Zelić kaže da to jeste razlog za zabrinutost, odnosno da to znači da se takvim pacijentima pristupa sa pažnjom. Međutim, napominje da to ne znači da su takvi pacijenti kontraindikovani za vakcinu, nego da moraju da se isprate.

Video: Stevanović: U svim bolnicama biće formirane vakcinalne ekipe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar Petrović

    29. januar 2021 | 11:22

    Samo polako, još je rano.Nisu stvoritelji vakcine glupi.Bilo bi providno.Pocece da deluju i da pokazuju svoje pravo lice kroz koji mesec,godinu polako ali sigurno.

  • Boba

    29. januar 2021 | 11:40

    Imam u istoriji bolesti alergijske reakciju na nepoznat uzrok. Bez znakova života sam odvezena u hitnu. Bar su mi prisutni tako rekli. Ja sam došla k' svesti pre intervencije lekara. Bila sam sva u blandama ( koprivnjača). Celo telo mi je bilo prekriveno. Nije bilo kvadratnog cm. da nije bio pod osipom. Bilo je i edema. Može li mi neko reći da li smem primiti vakcinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA