≫ 

Da li kovid-19 utiče na plodnost muškaraca? Stručnjaci "lome koplja", ovo su nova istraživanja

Istraživanje pokazuje da korona virus može da utiče na plodnost, ali mnogi stručnjaci tvrde da je to samo privremeno

  • 1
korona virus, koronavirus, temperatura, prehlada, bolest, krevet, muskarac lezi u krevetu groznica Foto: Shutterstock, Pixabay

Kovid-19 može uticati na kvalitet sperme i plodnost muškarca, navodi se u novom istraživanju objavljenom u časopisu "Reproduction".

- Ovaj izveštaj pruža prvi dosadašnji direktni dokaz da infekcija kovid-19 narušava kvalitet sperme i reproduktivni potencijal muškaraca -  navodi se u studiji.

Međutim, stručnjaci koji nisu bili uključeni u studiju imali su skeptični pristup prema zaključku izveštaja i pozvali na oprez u prekomernom uopštavanju nalaza istraživanja.

U poređenju sa muškarcima koji nisu bili zaraženi korona virusom, studija je otkrila značajan porast upale u ćelijama sperme kod muškaraca koji su bili pacijenti.

- Moram da naglasim oprez u njihovoj interpretaciji ovih podataka. Na primer, autori navode da njihovi podaci pokazuju da infekcija kovid-19 izaziva značajna oštećenja reproduktivne funkcije muškarca , ali zapravo samo pokazuje povezanost - rekao je Alen Pacei, profesor andrologije na Univerzitetu Šefild u Velikoj Britaniji.

- Pored toga, važno je napomenuti da nema dokaza da se virus može preneti preko sperme - rekla je Elison Murdoč, načelnica Centra za oplodnju u Njukaslu.

Korona virus, karantin Foto: Pixabay.com

Malo istraživanje sa 84 muškaraca

U istraživanju je učestvovalo 105 plodnih muškaraca koji nisu zaraženi i 84 koji jesu. Analizirala se njihova sprema u intervalima od 10 dana tokom 60 dana.

U poređenju sa zdravim muškarcima, studija je otkrila značajan porast upale i oksidativnog stresa u ćelijama sperme koje pripadaju muškarcima sa infekcijom kovid 19. Virus je takođe negativno uticao na koncentraciju, pokretljivost i oblik sperme.

- Ovi efekti na ćelije sperme povezani su sa nižim kvalitetom sperme i smanjenim potencijalom plodnosti. Iako su se ovi efekti vremenom poboljšavali, očigledna je bila razlika između zdravih i bolesnih ispitanika - rekao je vodeći istraživač Behzad Hadžizadeh Maleki, doktorant na Univerzitetu Justus Lebig Gisen u Nemačkoj.

Kritičari studije

- Od početka pandemije korona virusa postoji razumljiva zabrinutost oko toga da li bi ova bolest mogla štetno da utiče na plodnost muškaraca koji se zaraze - rekao je Pacei.

Nakon pregleda oko 14 studija objavljenih na tu temu, Pacei je zaključio da je svaki merljivi efekat korona virusa na plodnost muškaraca verovatno samo privremen.

Dodao je da bi nalazi ove studije, mogli biti rezultat drugih faktora, poput upotrebe lekova za lečenje virusa, što su autori takođe priznali u studiji.

Video: Nauka ništa nije dokazala sem bržeg širenja, jedini način da zaustavimo pandemiju je vakcina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    29. januar 2021 | 14:05

    Neverovatno ova boja virusa zelena javlja se kod obolelih od korone,zna da se prelama zelenkasta boja kao senka u ocima ,bas me interesuje taj sto je odredio boju virusa je bas pogodio,mozda neki znaju i vise od nas sto neznamo bas sve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA