≫ 

Dr Edita Stokić dala važan savet svim dijabetičarima koji odluče da se vakcinišu protiv korone

Dan, dva nakon vakcinacije ispratite nivoe šećera u krvi

  • 20

Dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine na današnjoj konferenciji za medije otkrila je da li pacijenti sa dijabetesom, ali i drugim endokrinološkim bolestima.

- Moram reći da smo u poslednjih nekoliko dana dobili puno mejlova pacijenata sa dijabetesom. Definitivno je jasno poznato i to na medicinski baziranim dokazima da su pacijenti sa tipom 1 i 2, tri do četiri puta u većem riziku za obolevanje od kovid-19 težom kliničkom slikom, češćom hospitalizacijom, boravkom u intenzivnoj nezi i letalnim ishodom. S druge strane je pokazano je da je dobra glikoregulacija snažan faktor koji može uticati na dobar ishod.

Pa, da li dijabetičari treba što pre da prime vakcinu?

- Američka dijabetološka asocijacija koja je nama vodilja u stručnom aspektu jasno je istakla da je vakcinacija jedna od najbezbednijih opcija za prekid i izlazak iz ove epidemije i u toj populaciji. Dakle, vakcinacija je efikasno terapijsko i bezbedno sredstvo u sprečvanju obolevanja i širenju. Kada su rađena testiranja u kliničkim ispitivanjima pre svega sa Fajzerovom vakcinom prate se i neželjena dejstva. Ona su bila blaga i odnosila su se na bol u ruci i malaksalost, koje su bili veoma kratkog trajanja. Bez obzira na to znamo da se ovakve reakcije javljaju kao odgovor na primljenu vakcinu i samim tim objasnjavaju mehanizam delovanja vakcine. Međutim, kod dijabetesnih bolesnika je važno da tokom dan-dva isprate vrednosti šećera u krvi, uzimaju dovoljne količine tečnosti ako dominira simptom malaksalosti i slabosti.

Šta je sa onima koji boluju od bolesti štitne žlezde?

Štitna žlezda i hašimoto svakako spadaju pod autoimune bolesti, ali odmah ističem da nisu kontraindikacija za vakcinaciju. Takođe, primena hormonske terapije nije kontraindikacija za primenu vakcinacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    29. januar 2021 | 15:56

    Još jedna vidovita Zorka.

  • Košava

    29. januar 2021 | 16:26

    Ako je tako zašto nas niko ne zove na vakcinaciju nego vakcinišu preko veze političare i prijatelje.

  • Mile

    29. januar 2021 | 16:32

    Gde ih samo izvlace i koga sve placa ovaj narod pa ovo je skandal,diletanti na sve strane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA