≫ 

Nus-pojava na vakcinu zabeležena kod medicinske sestre u KC Vojvodina: Otkriveno i koja

Kako kaže, na 1.000 vakcinisanih to je bila jedina ozbiljnija neželjena reakcija koja je brzo sanirana

  • 24

Dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodina na današnjoj konferenciji za štampu objasnila je zašto se najviše moramo čuvati između prve i druge doze vakcine, kao i da li je bilo ozbiljnijih nus-pojava od početka masovne vakcinacije u SRbiji.

- Blage reakcije nakon vakcine su bol u ruci, slabost i malaksalost, nekad i pojava temperature može biti prateća pojava primljene vakcine. Ali, ukoliko znamo da su to delovi komplikacija blage slike nakon vakcinacije, smatram da ne treba nigde da se javljamo i da znamo da one kao takve postoje. Ono što treba da imamo na umu to je da iako neko vakcinisan ne sme popustiti u merama zaštite i sebe smatrati dovoljno imunizovanim jer je moguće da u međuvremenu do postizanja imuniteta dođe do zaražavanja.

Prema njenim rečima, dokle god se ne završi sam ciklus vakcinacije moramo biti na oprezu kao da nismo vakcinisani. Dakle, nema opuštanja u međuvremenu.

Ali, da li pacijent po primanju vakcine može biti zarazan po druge?

- Kada neko primi vakcinu on samo aktivira svoj imuni sistem i ne može biti zarazan, odnosno može se desiti samo ako istovremeno oboli od kovid-19, što se recimo desilo u par slučajeva i u KC Vojvodina. Na preko 1.000 vakcinisanih je, pored bola u ruci, zabeleženo jedno neželjno dejstvo, a to je alergijska reakcija kod jedne medicinske sestre. S druge strane, naš prvi lekar koji je kordinator jedinice intenzivne terapije i koji je prvi vakcinisan je dotrčao i izašao iz svoje jedinice, skinuo mantil, dobio vakcinu, trkom se vratio i nastavio rad. To pokazuje da se bukvalno vratio u normalan rad, tj. da vakcinisanje nije zahtevalo nikakav dodatni angažman niti praćenje, niti primenu bilo kakve terapije - zaključila je dr Stokić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Silvana

    29. januar 2021 | 16:02

    Hvala, ja ipak necu da se vakcinisem.

  • Dzoni

    29. januar 2021 | 16:49

    Ma dajte ljudi , pa alergijska reakcija je moguca na svaki lek , nemojmo traziti dlaku u jajetu..

  • ...

    29. januar 2021 | 16:32

    Vakcinacija-depopulacija! Bil Gejts

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA