≫ 

Kako lekovi protiv bolova utiču na efikasnost vakcine protiv korona virusa: Čega se naučnici plaše

Još nema podataka o tome kako uzimanje analgetika pre vakcinacije utiče na imuni odgovor, upozoravaju stručnjaci

  • 2
Španija vakcina Foto: Tanjug/AP

Naučnici su zabrinuti zbog uticaja lekova protiv bolova na efikasnost vakcine protiv korona virusa. Naime, za sada nije poznato da li analgetici mogu da smanje stepen zaštite koji obezbeđuju vakcine protiv SARS-CoV-2, pa upozoravaju ljude da ne uzimaju preventivno lek protiv bolova pred odlazak na vakcinaciju.

Iako u SAD masovno vakcinišu stanovništvo Fajzer/Bajontekovim i Moderninim cepivom, neki od vakcinisanih prijavili su blage neželjene efekte, poput manjih bolova. To je navelo druge koji se pripremaju za vakcinaciju protiv korona virusa da popiju analgetik pre nego što odu da prime vakcinu, ali stručnjaci upozoravaju da to ne bi trebalo činiti.

U razgovoru za ABC News tim stručnjaka upozorio je da bi ova praksa mogla negativno da utiče na sposobnost organizma da stvara antitela na korona virus.

- Ne preporučujemo preventivnu upotrebu lekova protiv bolova pre primanja vakcine protiv korona virusa. Još nemamo podatke o tome kako uzimanje analgetika utiče na imuni odgovor - izjavila je dr Simon Vajlds, glavni specijalista za zarazne bolesti u Masačusetsu.

Njihova zabrinutost nije neosnovana. Nedavna studija Univerziteta Djuk otkrila je da deca koja uzimaju lekove protiv bolova pre nego što prime redovne vakcine proizvode mnogo manje antitela.

Video: Ovako izgleda proces dobijanja lekovitog krvnog seruma protiv Kovida-19

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @@@

    31. januar 2021 | 11:31

    Nemaju oni nikakve podatke,a kad ih budu pronašli biće kasno!!!

  • Ha

    31. januar 2021 | 14:03

    Ovo je sad fora, prave sebi prostor da kazu da je to razlog zasto vakcina nije delovala kod velikog broja ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA