Preporuka SZO: I trudnice mogu da se vakcinišu protiv korona virusa

- Nemamo nijedan konkretan razlog da verujemo da će postojati specifični rizici koji bi premašili koristi vakcinacije za trudnice – poručili su iz SZO

  • 5
Ginekolog, ultrazvuk, trudnoća, trudnica Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija promenila je smernice u vezi sa vakcinacijom trudnica protiv korona virusa.

Iako je SZO do sada bila na stanovištu da bi trudnice trebalo da budu izuzete iz imunizacije, osim ukoliko ne pripadaju rizičnim kategorijama, preporuke su promenjene.

Vakcine Fajzer/Bajontek i Moderna nisu testirane na trudnicama, ali nisu pokazale štetne efekte u ispitivanjima na životinjama. Tehnologija koja se koristi u ovim vakcinama poznata je kao sigurna i bezbedna, istakli su američki stručnjaci.

- Na osnovu onoga što znamo o ovoj vrsti vakcine, nemamo nijedan konkretan razlog da verujemo da će postojati specifični rizici koji bi premašili koristi vakcinacije za trudnice – poručili su iz SZO.

Njihova preporuka sada je usklađena sa smernicama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, što je naišlo na odobrenje američkih stručnjaka.

Institut Torlak, Vakcinacija Foto: Nikola Tomić

- Bila sam veoma zadovoljna kada sam videla da je SZO promenila svoje smernice u vezi sa preporukom vakcinisanja trudnica protiv korona virusa – izjavila je za Njujork tajms dr Dženiz Džejmison, profesor ginekologije sa Univerziteta Ejmori u Atlanti.

– Ovo je dobra prilika trudnicama da se vakcinišu i zaštite od teških rizika koje može da izazove kovid 19. Ovo je dobra vest i za buduće mame i za njihovo potomstvo.

Trudnice su tradicionalno isključene iz kliničkih ispitivanja lekova i vakcina. Ali pošto se vakcine generalno smatraju bezbednim, preporuka za trudnice je da se imunizuju protiv gripa i drugih bolesti još od šezdesetih godina prošlog veka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA