Majke koje su imale kovid 19 u trudnoći prenose antitela na bebe

Naučnici još ne mogu da kažu da li će ova antitela biti dovoljna da zaštite novorođenčad od infekcije

  • 1
Trudnica, trudna žena, korona virus Foto: Pixabay

Trudnice koje su kovid 19 prenose antitela protiv ove infekcije svojoj deci, otkrili su istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji. Studija je objavljena u časopisu JAMA Pediatrics.

Zaštita novorođenčadi od infekcija prvenstveno zavisi od antitela koja se od majke na bebu prenose kroz placentu. Ovo se odnosi i na zaštitu od SARS-CoV-2, međutim, detalji prenosa antitela u ovom slučaju još nisu u potpunosti razjašnjeni, piše Gazeta.ru

Istraživači su otkrili da što se buduća majka ranije zarazi korona virusom, u prvim mesecima trudnoće, to će koncentracija antitela u krvi pupčane vrpce biti veća.

- Naši rezultati su sasvim u skladu sa onim što bi se moglo očekivati od studija drugih virusa - kaže profesor Skot Hensli, jedan od autora studije.

Istraživači su pratili 1.714 žena koje su se porodile između aprila i avgusta 2020. godine. Njih 83 je imalo kovid 19, a kod 72 bebe naučnici su pronašli antitela u krvi pupčane vrpce, bez obzira na to da li je majka imala simptome infekcije ili ne. Kod oko polovine dece nivo antitela bio je isti ili veći nego kod majke, a u četvrtini slučajeva bio je čak 1,5 do dva puta veći.

- Antitela na SARS-CoV-2 prešla su placentu i kod težih i kod asimptomatskih oblika infekcije korona virusom – naveli su autori istraživanja. - Njihova koncentracija u krvi pupčane vrpce direktno je pokazala koliko antitela ima u krvi trudnice i koliko je infekcija bila jaka. To pokazuje da antitela mogu da zaštite fetus od infekcije.

Test na antitela za korona virus, kovid Foto: Shutterstock

Antitela koja su prešla placentnu barijeru su imunoglobulini G, koji se proizvode nekoliko dana posle infekcije i najverovatnije pružaju dugotrajnu zaštitu protiv korona virusa. Nijedna beba nije imala imunoglobuline M, koji se pojavljuju odmah nakon infekcije. To, napominju naučnici, dovodi do zaključka da sama deca nisu zaražena korona virusom.

Naučnici još ne mogu da kažu da li će ova antitela biti dovoljna da zaštite novorođenčad od infekcije. Za razjašnjavanje ove nepoznanice neophodna su dalja istraživanja.

Takođe, naučnici bi trebalo da ispitaju da li se ponašanje antitela generisanih nakon bolesti i nakon primene vakcine razlikuje. Ranija zapažanja su pokazala da su antitela generisana posle kovida 19 manje aktivna preko placentne barijere od antitela posle vakcinacije protiv gripa i velikog kašlja. Moguće je da bi posle vakcinacije protiv SARS-COV-2 reakcija bila snažnija, ali to bi tek trebalo proveriti.

Trudnice nisu učestvovale u ispitivanjima vakcina protiv korona virusa, niti im je do pre nekoliko dana sugerisano da mogu da se vakcinišu protiv korona virusa. Posle apela američkih stručnjaka SZO je ažurirala preporuku u vezi sa vakcinacijom protiv korona virusa u trudnoći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Babica

    1. februar 2021 | 14:10

    Pa naravno...Stvore se antitela i kad trudnica dobije ovcije boginje,prenese ih bebi za ceo zivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA