≫ 

Po čemu se južnoafrički soj razlikuje od ostalih: Simptom zbog kog pacijenti završavaju u bolnici

Lekari su otkrili koji je glavni faktor rizika

  • 2
Korona virus kod dece Foto: Pixabay.com

Iako trenutno ne postoje dokazi da je novi južnoafrički soj korona virusa smrtonosniji, zdravstveni stručnjaci apeluju da bi trebalo obratiti posebnu pažnju na pacijente koje su inficirani ovim sojem SARS-CoV-2.

Podaci do kojih su došli lekari u Velikoj Britaniji ukazuju da južnoafrički soj prati jedan simptom zbog kog najčešće dolazi do hospitalizacije.

Reč je o poteškoćama sa disanjem koje najčešće dovode do teških kliničkih slika i u velikom broju slučajeva iziskuju da pacijent bude smešten u bolnicu.

- Kada pacijent zaražen korona virusom ima problema sa disanjem zbog manjka kiseonika, to može da bude ozbiljan problem, jer su pogođeni pluća ili srce - rekao je dr Šon Naseri, otorinolaringolog i hirurg na klinici Majo za Express.

Prema pregledu 13 studija objavljenih u časopisu Journal of Infection, otežano disanje je glavni faktor rizika za kritične ishode kod pacijenata obolelih od kovida 19.

Iz Nacionalne službe zdravlja Velike Britanije (NHS) savetuju da bi, čim pacijent koji ima simptome korona virusa oseti da otežano diše, trebalo da rashladi prostoriju u kojoj boravi i otvori prozor.

- Ne koristite ventilator, jer on može da raširi virus po prostoriji - navedeno je na veb stranici NHS.

Video: Da li je u Srbiji još neko zaražen novim sojem korona virusa?!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    3. februar 2021 | 13:40

    I šta se tu razlikuje od onoga što znamo svi???

  • Ezra

    3. februar 2021 | 15:23

    Pa ovi englezi ce da naorave jos neku mutaciju, sam polako,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA