Ispovesti roditelja čija su deca asimptomatski prebolela koronu i dobila MIS-C: "Gledam je, gasi se"

Postkovid sindrom najčešće se javlja četiri nedelje od izloženosti virusu i izaziva upalu krvnih sudova u celom telu

  • 6
Žena majka devojčica dete zagrljaj naručje Ilustracija; Foto: Shutterstock

Trebalo je da to bude sasvim običan dan. Temperatura koju je Ema uveče dobila do jutra će uz tabletu pasti, računala je njena mama Tena.

Emu je mimoišla korona koju su mesec i po ranije dobili svi u porodici.

Ali, temperatura nije padala ni posle nekoliko popijenih lekova. Doktorka ih za svaki slučaj šalje na testiranje, ali je nalaz na koronu negativan. Emino stanje u međuvremenu je postajalo sve gore. Bolovi u stomaku, proliv, malaksalost.

"Mama, da li ću preživeti?"

- Temperatura je samo krenula da raste, vrat joj se ukočio, nije mogla da se okrene u krevetu, nije mogla da spava, jecala je od bolova - priseća se njena majka. Na Infektivnoj su posumnjali na streptokoku, dali antibiotike i poslali ih kući, ali Emi je iz sata u sat postajalo sve gore i gore.

- Videla sam da se gasi. Iz minuta u minut bilo joj je sve gore, a nisam mogla da joj pomognem. U jednom trenutku me je pitala da li će preživeti. Počela sam da se tresem, nisam znala šta da radim - priča Emina mama Tena za emisiju „Provjereno“ na Nova TV u Hrvatskoj.

"Ema je spavala širom otvorenih očiju"

Kada je nakon svih simptoma počeo da se pojavljuje i osip, a uši postale ljubičaste, Emu su ponovno odveli u bolnicu.

- Osip je izbijao oko očiju, usta, nije mogla da hoda jer je bila slaba i doktor je odmah rekao da ona mora da ostane na lečenju - priča Tena.

Bolnica, korona, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Trenuci u kojima je čekala da joj objasne šta se događa bili su, kaže, najduži i najteži u njenom životu, a onda je doktorka počela da nabraja: nizak pritisak, dopamin za dizanje pritiska, sepsa, uvođenje centralnog katetera…

Plašila se u kakvom će stanju zateći Emu, a prizor kada je konačno ušla u sobu u kojoj je bilo dete, priključeno na aparate, kako spava širom otvorenih očiju, urezao joj se u pamćenje.

Lekari zbunjeni, pomoć je stigla iz Londona

Na riječkoj Kantridi, 160 kilometara dalje, Jasminka je gledala isti prizor kao i Tena. Lekari oko kreveta u kom leži ono najvrednije što ima, njeno dete: možda je meningitis, možda Kawasaki, možda je adenovirus, možda enterovirus…

Sreća u nesreći bila je ta da je Jasminkina prijateljica u Londonu deo kovid tima koji se susreo s puno ovakve dece i dijagnoza je, nakon majčinog insistiranja da se dečaku uradi antigenski test na koronu, konačno postavljena – MIS-C.

Šta je MIS-C?

Multisistemski inflamatorni post-covid sindrom je upalno stanje koje pogađa decu tokom pandemije, potvrdila je naučna studija Kraljevskog koledža u Londonu. Bolest se manifestuje kroz osip, groznicu i bol u stomaku, a povezana je sa prethodnom infekcijom korona virusom.

Sindrom ima značajne sličnosti sa sindromom toksičnog šoka i Kawasakijevim sindromom, i izaziva upalu krvnih sudova u celom telu.

Dr Kvang Sik Kim, infektolog u Dečjem centru Džons Hopkins, opisao je u stručnom radu kako izgleda postkovid sindrom.

- Upala može da ograniči protok krvi i da ošteti srce, bubrege i druge organe. Sindrom može da bude posledica imunog odgovora organizma na prisustvo korona virusa SARS-CoV-2 i najčešće se javlja u roku od četiri nedelje od izloženosti virusu.

Bolnica, bolesno dete u bolnici, ranjeno, koma Foto-ilustracija: Shutterstock

Prema dosadašnjim podacima, smrtnost kod dece koju pogodi ovaj sindrom iznosi oko 1,5 odsto.

U periodu od šest meseci u Americi je zabeleženo 1.659 slučajeva ovog sindroma, od kojih je 26 završilo smrću deteta.

Krajem decembra 2020. dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje bolnice u KBC Dragiša Mišovića izjavila je da je od 600 dece koja su lečena u ovoj zdravstvenoj ustanovi njih desetoro imalo postkovid sindrom. Deca prethodno nisu znala da su zaražena ili su imala blagu kliničku sliku.

- Kada smo toj deci uradili serologiju videlo se da imaju antitela, što znači da su imali kovid 19. Ta deca su dolazila sa teškim zapaljenskim sindromom, sa laboratorijskim analizama koje su slične takozvanoj citokinskoj oluji, sa ozbiljnim promenama na skeneru i rendgenu pluća - pojasnila je dr Ostojić i dodala da su sva deca uspešno izlečena.

Devojčica H. D. (12) iz Tutina koja je preminula u Opštoj bolnici Novi Pazar, najverovatnije je izgubila životnu bitku zbog imunoloških komplikacija usred ranije infekcije SARS COV-2 virusom, rekla je za Telegraf lekarska komisija iz ove zdravstvene ustanove.

Na osnovu kompletne kliničke slike i toka bolesti kod deteta, zatim rezultata svih urađenih analiza, uzimajući u obzir i podatke o prethodno dijagnostikovanim oboljenjima, najverovatnije je da se u konkretnom slučaju radilo o smrtnom ishodu izazvanim imunološkim komplikacijama usred ranije infekcije SARS COV-2 virusom, tzv. multisistemskom inflamatornom post-covid sindromu (MIS-c) - naveli su odgovoru na pitanja portala Telegraf.rs.

V. d. direktora Opšte bolnice Novi Pazar dr Meho Mahmutović izjavio je za Tanjug da je 12-godišnja devojčica iz Tutina preminula usled posledica oštećenja srca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lea

    4. februar 2021 | 12:17

    Postoji vise slucajeva na zalost. Decica idu bez maske ne cuvajinse, mislim na decu stariju od 3 godine. Ljudi daj obratiye paznju, sacuvajte se jos malo. Ko hove da se vakcinise nek se vakcinise ko nece nemojye biti bahati i sebicni pobogu.

  • Viki

    4. februar 2021 | 16:45

    Sta ce jos da izmisle? Sire lazi da bi nas ubedili da je vakcina jedini spas. 43

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA