≫ 

Britanci počeli ispitivanje mešanja dve vakcine protiv korona virusa

Naučnici ispituju da li bi kombinovanje različitih vakcina moglo da dovede do bolje zaštite

  • 0
Vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

U Velikoj Britaniji otpočelo je ispitivanje koje ima za cilj da utvrdi da li davanje doza dve različite vakcine protiv korona virusa ima isti efekat kao i dosadašnji pristup koji podrazumeva upotrebu dve doze istog proizvođača, prenosi BBC.

Studiju Kom-kov će predvoditi Nacionalni konzorcijum za procenu rasporeda imunizacije, a njome će biti obuhvaćeno više od 800 dobrovoljaca iz Engleske starijih od 50 godina. Oni će primiti jednu dozu Fajzerove i jednu dozu AstraZenekine vakcine sa razmakom od četiri do 12 nedelja, takođe i obrnutim redosledom. Druge vakcine mogu naknadno biti uključene u ispitivanje po dobijanju dozvole za upotrebu.

Cilj je da se omogući veća fleksibilnost prilikom administriranja vakcina i pomoć u rešavanju bilo kakvih potencijalnih zastoja u snadbevanju.

Naučnici će pratiti dobrovoljce da bi ustanovili da li se javljaju neželjeni efekti i testirati krv dobrovoljaca kako bi videli koliko dobro njihov imuni sistem reaguje.

Britanske vlasti su navele da neće biti izmena u trenutnom nacionalnom pristupu vakcinaciji bar do leta, do kada neće biti objavljeni rezultati ispitivanja. Sadašnji pristup predviđa primanje dve doze iste vakcine, osim u retkim slučajevima kada vakcina nije dostupna ili kada nije poznato koja vakcina je data u prvoj dozi.

Vlasti navode da je krizni štab izdvojio više od 7,9 miliona evra (oko sedam miliona funti) za finansiranje ispitivanja.

Prethodno iskustvo sugeriše da bi mešanje vakcina moglo da bude korisno - neki programi imunizacije protiv ebole, između ostalog, podrazumevaju isti takav pristup kako bi se poboljšala zaštita.

Video: Lončar: Da postoji neki problem oko vakcina, mi bismo prvi rekli

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA