Možemo li se predozirati vitaminom D i koji su simptomi njegovog nedostatka?

 
 
 ≫ 
  • 0

Uprkos tome što je ovaj vitamin relativno bezbedan, ukoliko ga uzimate u većim dozama, posebno tokom dužeg vremenskog perioda, to može da bude opasno

Devojka žena pilula lek vitamin D Foto: Shutterstock

U vreme pandemije korona virusa najčešće se govori o vitaminu D, koji ima značajnu ulogu za zdravlje mišića i kostiju, kao i u imunskim reakcijama. Naš organizam ga obezbeđuje boravkom na suncu, konzumiranjem pojedinih namirnica, a poslednjih meseci mnogi zdravstveni stručnjaci preporučivali su uzimanje vitamina D kroz suplemente.

U 2020. godini, u poređenju sa prethodnom godinom, zabeležena je četvorostruko veća prodaja ovog suplementa. Ako imate simptome nedostatka vitamina D, možda ćete doći u iskušenje da upotrebite i veću dozu od one koje je preporučena u uputstvu. Možete li se predozirati ovim vitaminom?

Zašto nam je potreban ovaj vitamin?

- Optimalni nivo vitamina D u organizmu doprinosi normalnom funkcionisanju našeg imunog sistema - kaže nutricionistkinja Gabrijela Pikok.

Sunčanje, vitamin D Foto: Pixabay.com

Simptomi nedostatka vitamina D

Prema Nacionalnoj službi za javno zdravlje Velike Britanije, nedostatak vitamina D je vrlo čest, ali se simptomi poput umora ili bolova mogu javiti i kao posledica manjka ovog "sunčanog vitamina", ali i usled brojnih drugih stanja.

Ozbiljan nedostatak vitamina D kod dece može prouzrokovati deformitete kostiju poznate kao rahitis i slično stanje slabosti kostiju poznatu kao osteomalacija kod odraslih. 

Na nedavno održanom panelu na kom su učestvovali predstavnici britanskog Nacionalnog instituta za zdravlje i negu, Javnog zdravlja Engleske i Komiteta za naučno ispitivanje ishrane, saopšteno je da je zajednički stav da je neophodno sprovesti dodatna istraživanja na temu suplementacije vitamina D i zaštite od korona virusa, piše BBC.

Koliko vitamina D treba da konzumirate?

Ako se slabo izlažete suncu, verovatno ćete morati da uzimate vitamin D kroz suplemente.

Neke namirnice poput ribe i žumanca sadrže "sunčani vitamin", ali u manjim količinama. Zbog toga su preporuke da bi odrasli trebalo da uzimaju najmanje 10 mikrograma (400 IU) vitamina D dnevno, barem od oktobra do marta. Međutim, ako je prisutan nedostatak, onda bi individualno trebalo da se pristupi povećanju doze, posebno tokom zimskog perioda, uz obavezne konsultacije sa lekarom.

Vitamin D, kapsula Foto: Pixabay.com

Nutricionista preporučuje da oni koji imaju visok rizik od nedostatka vitamina D, uzimaju dodatak tokom cele godine, opet isključivo uz dogovor sa svojim lekarom.

Možete li se predozirati vitaminom D?

Uprkos tome što je vitamin D relativno bezbedan, ukoliko ga uzimate u većim dozama, posebno tokom dužeg vremenskog perioda, to može da bude opasno.

Gotovo je nemoguće dobiti previše vitamina D iz sunčeve svetlosti ili putem hrane, ali moguće je konzumirati previše dodataka vitamina D tokom dužeg vremenskog perioda, što rezultira nakupljanjem kalcijuma.

Ako ste zabrinuti zbog nivoa vitamina D, uvek možete da zatražite test krvi od svog lekara opšte prakse i ustanovite da li imate manjak vitamina D.

Video: Kako da običnim češljanjem utvrdimo da li imamo manjak vitamina D u organizmu

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA