≫ 

Istraživanje koje izaziva zabrinutost: Svaki peta osoba na planeti će tokom života oboleti od raka

Rezultati globalne statistike pokazali su da je karcinom i dalje vodeći uzrok smrti u svim zemljama

  • 0
mamografija, zene, dojka, pregled, lekar, rak dojke Foto: Shutterstock

Otprilike jedna od pet osoba širom sveta razviće neki oblik raka tokom života, a svaki osmi muškarac i svaka jedanaesta žena neće uspeti da ga pobede.

Bolest je i dalje vodeći uzrok smrti u svim zemljama sveta, dok je prvi put rak dojke kod žena sada najčešće dijagnostikovani oblik karcinoma, ispred karcinoma pluća koji i dalje ostaje uzrok većine smrtnih slučajeva.

Ovo su rezultati „Globalne statistike o raku 2020“, koju su zajedno objavili Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) i Američko društvo za borbu protiv raka.

Procenjuje se da je u 2020. godini dijagnostikovano 19,3 miliona novih slučajeva raka širom sveta i bilo je gotovo deset miliona smrtnih slučajeva. Prvi po broju novih dijagnoza prošle godine bio je rak dojke sa oko 2,3 miliona novih slučajeva (11,7% svih karcinoma), zatim rak pluća (11,4%), rak debelog creva (10%), prostate (7,3%) i želuca ( 5,6%).

Karcinom pluća i dalje je prvi uzrok smrti od raka, sa oko 1,8 miliona žrtava prošle godine ili 18% svih umrlih od te bolesti. Smrt prate karcinomi creva (9,4%), jetre (8,3%), želuca (7,7%) i dojke kod žena (6,9%). Otprilike dve trećine smrti od raka pluća povezano je sa pušenjem.

Rak pluća je vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca, a prate ga karcinom prostate i debelog creva po učestalosti, a karcinom jetre i debelog creva po smrtnosti. Kod žena je rak dojke i najčešće dijagnostikovan rak i ujedno vodeći uzrok smrti od raka.

Istraživači koji su rad objavili u časopisu Cancer Journal CA: A Cancer Journal for Clinicians primetili su da se učestalost raka dojke kod žena povećava usled hormonalnih faktora i stila života. Uzroci su gojaznost, nedostatak fizičkih vežbi, konzumiranje alkohola, rana menarha, kasno rađanje prvog deteta, rađanje malog broja dece, manje dojenja, upotreba oralne kontracepcije i kasna menopauza. Kada ovi faktori deluju u kombinaciji, povećavaju rizik od raka dojke kod žena.

Studija predviđa da će širom sveta 28,4 miliona novih slučajeva raka biti dijagnostikovano 2040. godine, što bi značilo porast od 47% u odnosu na 2020. godinu, pod pretpostavkom da nacionalne stope procenjene u 2020. godini ostanu konstantne.

Uticaj pandemije korona virusa na slučajeve raka i smrtne slučajeve ostaje nepoznat zbog već uočenih kašnjenja u dijagnozi i lečenju protiv raka, prema istraživačima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA