≫ 

Novosađanki lekar navodno rekao da se ne vakciniše ako ikad želi bebu: Dr Fazlagić otkriva istinu

Fazlagićeva je objasnila da se trudnice trenutno ne vakcinišu zato što ne postoje istraživanja koja bi potvrdila da je to bezbedno

  • 8
žena maska korona Foto: Pixabay

Na društvenoj mreži Tviter pojavila se izjava žene kojoj lekar navodno nije preporučio da se vakciniše protiv korona virusa ukoliko "bilo kada u budućnosti planira da ostane trudna", jer, kako kaže, "vakcina izaziva sterilitet". Informacije ovog tipa često se pojavljuju na društvenim mrežama, iako naučnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kao i lekari u Srbiji, tvrde suprotno.

- Novi Sad. Lekar ne dozvoljava vakcinaciju ženi koja planira jednog dana (ne sutra, niti za tri meseca, već u budućnosti) da ostane trudna, jer "vakcine izazivaju sterilitet"- napisala je korisnica Tvitera Sanja.

Njena objava izazvala je mnogo reakcija. Budući da ovakve objave opravdano mogu da uznemire mlade devojke koje u budućnosti žele da se ostvare kao roditelji, redakcija "Telegrafa" kontaktirala je ginekologa dr Mimu Fazlagić.

- To nikako nije tačno - naglasila je ona.

Fazlagićeva je objasnila da se trudnice trenutno ne vakcinišu zato što ne postoje istraživanja koja bi potvrdila da je to bezbedno, ali da su se ipak neke trudne žene vakcinisale, jer tada još nisu znale da su u drugom stanju.

Inače, Svetska zdravstvena organizacija je prošlog petka ažurirala preporuke u vezi trudnica i vakcinacije protiv korona virusa. Prema ovim smernicama, trudnice mogu da se vakcinišu ako su u visokom riziku od izloženosti korona virusu ili ako u osnovi imaju medicinska stanja koja ih izlažu riziku od teške bolesti.

- Devojkama koje planiraju da ostanu trudne savetovala bih da sačekaju nekoliko ciklusa posle primljanja druge doze vakcine - zaključila je ona.

Video: Da li mogu da se vakcinišu trudnice?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    5. februar 2021 | 15:16

    Ne da se ne treba vakvinisati onaj koji planira potomstvo, nego se ne treba vakcinisati nikooo, aliii niko ko iole ima mozga u glavi a da mu nisu isprali isti ubedjivanjem na sve moguce nacine kako ce nas ove vakcine toboze spasiti...malo im je sto.nas poubijase ovim bojnim otrovom zvanim " covid 19" eee sad hoce da nas dokrajce vakcinama...

  • Ja

    5. februar 2021 | 13:35

    Sigurno nece reci da je istina.. I da kaze bila bi uhapsena kao onaj mucenik koji je delio letke.

  • T1000

    5. februar 2021 | 14:13

    Pa gde sa tim na net..., doktorka to rekla u poverenju, pa neće valjda javno pa da izgubi posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA