≫ 

U Institutu Dedinje izvedene su dve operacije novom "Rosovom metodom"

Rosovom procedurom Institut "Dedinje" počinje program rešavanja teških aortnih stenoza kod mladih pacijenata

  • 2
Prof. Dr. Milovan Bojić Foto: Nikola Tomić

U Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" danas su izvedene dve zahtevne operacije posebnom "Rosovom metodom" kod pacijentkinja koje imaju teške aortne stenoze .

Gost Instituta "Dedinje" je kardiohirurg Dzebrin El Kuri, šef kardiohirurgije u Univerzitetskoj klinici Sen Lik u Briselu, koji je sa lekarima iz Instituta izveo te zahtevne, komlikovane operacije.

Profesor El Kuri je jedan od najeminentnijih kardiohirurga u svetu i najpoznatiji u oblasti rekonstruktivne valvularne hirurgije. Jedan je od začetnika tehnike za reparaciju aortnog i mitralnog zalistka Rosovom procedurom.

U timu stručnjaka koji su pod njegovim vođstvom izveli tu proceduru u "Dedinju" bili su kardiohirurzi Sobodan Mićović, Petar Milačić, Petar Vuković, Marko Kaitović, Igor Živković i anesteziolog Dragana Unić Stojanović.

Upravnik Klinike za kardiohirurgiju Instituta "Dedinje" Miodrag Perić kaže da "Rosova operacija" podrazumeva da se na mesto obolelog aortnog zalistka ne stavlja veštački zalistak, već da se premešta plućni zalistak.

- To omogućava kvalitetniji, konforniji život pacijenata. Nema komplikacija koje su vezane za veštačke zalistke, uzimanja antikoagulantne terapije - rekao je Perić za Tanjug.

Rosova operacija je komplikovana procedura, koja se radi samo u najvećim centrima u Severnoj Americi, Evropi i Australiji i u centrima sa velikim brojem pacijenata pokazuje dobre rezultate.

Operacija se ne radi na području Zapadnog Balkana, kad su pitanju odrasli pacijenti, a u populaciji dečijih bolesnika, rađena je u Univerzitetskoj dečjoj klinici TIršova.

- Cilj nam je da tu proceduru u prisustvu naših lekara uradi neko ko ima velikog iskustva, a El Kuri ima više od 700 procedura urađenih do sada, a onda da nastavimo sami da je radimo - rekao je Perić.

Rosovom procedurom Institut "Dedinje" počinje program rešavanja teških aortnih stenoza kod mladih pacijenata, gde se plućni autograft implantira na aortnu poziciju, dok se na plućne arterije stavljaju specijalne biloške valvule.

Ovo je idealna intervencija za mlade pacijente, a posebno za žene koje žele da rađaju. Rezultati do sada izvedenih Rosovih procedura u svetu su bili dobri, a pokazali su da pacijenti operisani ovom metodom žive kvalitetno i dugo, koliko i oni koji imaju zdravo srce.

Video: Nišlija (56) donirao sinu bubreg i spasao mu život

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срба

    6. februar 2021 | 16:43

    Ма, супер.... 54 година касније и у Србији....... колико ли је само деце, адолесцената, људи помрло за тих 54 година- поготову у случајевима који нису имали везе да оду у иностранство на операцију преко фонда.... изгледа да је толика гомила “кардиохирурга” на Дедињу једино способна да научи како да ради бај-пасове.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA