≫ 

Ruski fond za direktne investicije: Podnet zahtev za registraciju Sputnjika V u Evropskoj uniji

Od Evropske agencije za lekove zavisi kojom brzinom će zahtev biti odobren, kažu u Fondu

  • 0
Sputnik V vakicna koronavirus Foto: Tanjug/AP

RDIF je 29. januara podneo zahtev za registraciju vakcine Sputnjik V Evropskoj uniji i pokrenuo postupak za dostavljanje dosijea sa informacijama o vakcini, saopšteno je iz RDIF, prenosi TASS.

Agencija RIA Novosti prenosi da je u RDIF rečeno da imaju zvanični potvrdu EMA da je njihova prijava prihvaćena.

Prethodno je EMA saopštila da su završene konsultacije sa tvorcima ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik i da "sada može da se podnese zahtev" za registraciju vakcine u EU, preneo je portal Sputnjik.

- U ovoj fazi možemo da kažemo da je Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja održao naučne konsultacije sa EMA o vakcini protiv korona virusa Sputnjik V (poznatoj i kao Gam-COVID-Vac). Kao sledeći korak kompanija može da pripremi zahtev za dobijanje potvrde o registraciji - izjavio je sagovornik Sputnjika.

Predstavnik Evropske agencije za lekove tvrdi da Agencija zasad nije primila zahtev za registraciju vakcine Sputnjik V i da se o rokovima za dobijanje odobrenja od EMA za tržište EU može razgovarati nakon što zahtev stigne, piše Tanjug.

U slučaju da Evropska komisija izda uslovnu potvrdu o registraciji i odobrenje, ruska vakcina će se moći centralizovano isporučivati u EU. Evropska unija je još pre pojave prvih odobrenih vakcina protiv virusa korona donela odluku o njihovoj centralizovanoj nabavci.

Trenutno su na tržištu EU odobrene vakcine Fajzer/Bajontek, Moderna i Oksford/Astrazeneka.

Video: Punkt u Belekspo centru služiće za građane koji se nisu vakcinisali do sada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA