≫ 

Može se zadržati dosta dugo u telu: Naučnici su otkrili šta progutana žvaka čini vašem organizmu

Da li vam se desilo nekada da progutate žvaku? Ako jeste, ovo bi trebalo da znate

  • 1
Žvaka Foto: Freepik.com

Nije lepo da vam neko "pukne balončić", ali čuveni mit iz školskog dvorišta - da će vam se, ako je progutate, žvakaća guma zadržati u stomaku sedam godina - nije istinit. Takođe, neće vam prouzrokovati ni "eksploziju stomaka", niti će se "zaglaviti u nekom organu odakle će je hirurzi jedva izvaditi".

Sve ove priče slušali smo kao deca i verovali u njih. Danas, kad više niste dete, verovatno se i dalje pitate šta se zapravo dešava sa vašim telom kad progutate žvaku.

Da li će ona ostati u stomaku satima, danima ili nedeljama? Da li će vam napraviti probleme u crevnom traktu? Da li će se zalepiti za zidove stomaka kao što se zalepi za đon cipela? I, na kraju, da li će naneti štetu vašem organizmu?

Naučnici su dali odgovore.

1. Vaše telo se trudi da je razgradi

- Istina je da ljudsko telo ne može da svari baš sve. Baza žvakaće gume je nerastvorljiva - kaže Nensi Mek Gril, pedijatrijski gastroenterolog. - Naša tela nemaju digestivne enzime koji bi posebno razgrađivali žvaku.

Žvaka, žvakaća guma Foto: Freepik.com

Iako se naše telo može nositi sa razgradnjom konzervansa, aroma, šećera i zaslađivača koji se nalaze u žvaki, ne može se nositi sa bazom gume. Neće je razgraditi, samo će je spojiti sa ostalim namirnicama (ne paničite, neće se zalepiti ni za jedan organ) i kretaće se vašim telom kao i sve ostalo.

2. Iako retko, gutanje žvake može prouzrokovati blokadu creva

- U vrlo retkim slučajevima velike količine progutane žvake u kombinaciji sa konstipacijom blokirale su creva kod dece - objašnjava Elizabet Rajan sa Klinike Majo.

Iz tog razloga, smatra dr Rajan, trebalo bi sprečiti konzumiranje žvakaće gume kod dece.

U tekstu objavljenom 1998. u časopisu Pediatrics, navedeno je da je dete koje je svakodnevno konzumiralo više od sedam komada žvakaćih guma duže od dve godine u kontinuitetu imalo problema sa zatvorom. Na kraju mu je bila potrebna operacija.

Žvaka, žvakaća guma Foto: Freepik.com

3. Neprestano gutanje žvakaće gume može dovesti do bolova

Bez obzira na vaše godine, ako više puta progutate prekomernu količinu žvakaće gume, izlažete se riziku od bolova u stomaku, gasova, dijareje, hroničnog zatvora i čireva na ustima, navodi Healthline.

4. Koliko vremena treba žvakaćoj gumi da prođe kroz vaše telo?

Prema zdravstvenim stručnjacima sa Univerziteta Jejl, potrebno je otprilike 40 sati do sedam dana. Dr Dejvid Milov, pedijatar gastroenterolog na Dečjoj klinici Nemours u Orlandu na Floridi, zaključio je da je žvakaća guma prilično imuna na probavni proces. Verovatno prolazi sporije od većine prehrambenih proizvoda, ali na kraju će, zahvaljujući crevnoj peristaltici, ipak izaći iz organizma.

Video: Bojite se slepih miševa?! Onda ih sigurno niste videli kako žvaću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    20. februar 2021 | 12:32

    Ko je mogao da se suzdrži da ne proguta Žvazbuku, taj nije bio čovek (dete). Bar jednom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA