≫ 

Depresiju može da prepozna samo stručnjak: Lekovi vraćaju radost života, ali pod jednim uslovom

- Lekovi iz grupe antidepresiva se nikako ne mogu uzimati kratkotrajno i "po potrebi" – upozorava prof. dr Janko Samardžić

  • 11
Žena, depresija, bol, glava Foto: Shutterstock

Pritisak koji nosi svakodnevica i promena životnog stila uslovljena pandemijom korona virusa mogu negativno da utiču na mentalno zdravlje.

Neko će neprijatne životne događaje podneti lakše, a kod nekog će simptomi trajati duže vreme i uticati na funkcionisanje u svim segmentima života.

Potrošnja antidepresiva raste u celom svetu, posebno u SAD i zemljama zapadne Evrope.

- U Srbiji je ona na umerenom nivou, ali kod nas se beleži stalni porast upotrebe lekova za smirenje, anksiolitika i sedativa - kaže za eKliniku prof. dr Janko Samardžić, specijalista kliničke farmakologije i supspecijalista bolesti zavisnosti sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Još uvek analiziramo podatke za prošlu godinu i izvesno je da ćemo imati dodatno povećanje potrošnje svih ovih lekova zbog uticaja pandemije.

Primena antidepresiva isključivo po preporuci lekara

Iako u Srbiji, zahvaljujući zakonskoj regulativi, nije moguće kupiti antidepresive u slobodnoj prodaji, oni koji ih koriste preporučuju prijateljima i poznanicima da zatraže isti lek kako bi popravili raspoloženje.

- Antidepresivi su lekovi koji se koriste isključivo po preporuci lekara za lečenje kliničke depresije, anksioznih i drugih poremećaja – kaže prof. Samardžić.

- Primena pod kontrolom lekara se, između ostalog, preporučuje zbog mogućih neželjenih efekata: od blažih digestivnih tegoba, preko seksualnih disfunkcija, do težih kardiovaskularnih i drugih neželjenih efekata. Takođe, poznato je da se pojedini antidepresivi međusobno bitno razlikuju prema intenzitetu i učestalosti javljanja pojedinih neželjenih efekata.

Terapija traje duže

Ovi lekovi počinju da deluju posle jedne, dve ili više nedelja. U iščekivanju da će im lek pomoći čim počnu da ga piju, što se ne događa, pacijenti često traže promenu terapije, uvereni da će drugi lek brže dovesti do poboljšanja.

- Oko 60 odsto pacijenata povoljno reaguje na prvi primenjeni lek iz grupe antidepresiva, dok je kod ostalih terapijski odgovor neadekvatan i potrebno je izmeniti terapiju, odnosno zameniti antidepresiv. Lekovi iz grupe antidepresiva se nikako ne mogu uzimati kratkotrajno i „po potrebi“, s obzirom na to da je za ispoljavanje njihovog terapijskog efekta potrebno 2-3 nedelje kontinuiranog uzimanja. U pogledu trajanja terapije, preporučuje se njihova primena u dužem vremenskom periodu, od minimum nekoliko meseci – kaže klinički farmakolog.

Vežbanje povećava efikasnost leka

Prema njegovim rečima, efikasnost antidepresiva se značajno povećava kombinovanjem farmakoterapije sa psihoterapijom.

- Kvalitetan način života pomaže u ublažavanju depresivnih tegoba. Pacijentima koji uzimaju antidepresive preporučuje se redovna fizička aktivnost od minimum 45 minuta dnevno u vidu šetnje, plivanja ili vožnje bicikla, jer se time povećava efikasnost terapije. Uz to, podrazumeva se opšti kvalitetan način života, pre svega zdrava ishrana i dobar san – kaže prof. Samardžić.

Neželjeni efekti farmakoterapije

Sagovornik eKlinike podseća da se neželjena dejstva terapije antidepresivima ne mogu apsolutno isključiti, ali se mogu značajno umanjiti i izbeći pravilnim izborom leka i doze, što propisuje lekar.

- Izbor antidepresiva se usklađuje sa zahtevima i potrebama individualnog pacijenta, pri čemu se posebna pažnja poklanja očekivanim kratkotrajnim i dugotrajnim neželjenim efektima. Ukoliko dođe do pojave neželjenih efekata, razmatra se ili smanjenje doze antidepresiva ili promena antidepresiva - navodi klinički farmakolog.

Video: Posle ovog videa svi idemo u šetnju bar pola sata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤑

    15. februar 2021 | 17:30

    Dobri moji, keš leči depresiju.

  • nikolas

    15. februar 2021 | 19:29

    DEPRESIJU LECITE POSLOM KOJI VOLITE I GLEDAJTE DA NE ZIVITE SAMI VEC SA PARTNEROM !!! IZLAZITE SA PRIJATELJIMA STO VISE U PRIRODU I KRECITE SE STO VISE U PRIRODI !!! CUVAJTE SE ANTIDEPRESIVA I BOLJA VAM JE DUVKA I MANJE OPASNA!!! LJUBAV LECI SVE I NADJUTE PARTNERA !!!

  • Mima.

    15. februar 2021 | 18:59

    Posle udaje cerke pala sam u duboku depresiju.Nisam mogla da spavam nista nisam mogla da jedem.Plasila sam se otvorenog prostora.Nisam i mala snage ni volje da bilo sta radim.Vec 7 godina pijem tritiko i lorazepam od dva ipo.Povremeno i flormidal.Sad mi je dobro ali nemam snage da počnem da smanjim dozu leka.Plasim se da se depresija ne vrati.Jer mi je jako lose bilo.Nikom ne pozeleti da bude u tom stanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA