SZO dala "zeleno svetlo" za Oksfordsku vakcinu

Vakcina je odobrena nekoliko dana nakon što je panel SZO pružio privremene preporuke

  • 1
Oksfordska vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila je danas vakcinu AstraZeneke i Univerziteta Oksford za hitnu upotrebu.U saopštenju SZO se navodi da je odobrena vakcina koju proizvodi AstraZeneka-SKBio (iz Južne Koreje) i Serum Institut iz Indije, preneo je Rojters.

"Sad imamo na raspolaganju sve delove za brzu distribuciju vakcina. Ali i dalje moramo da povećamo proizvodnju", rekao je Tedros Adanom Gebrejesus, generalni direktor SZO.

Vakcina je odobrena nekoliko dana nakon što je panel SZO pružio privremene preporuke, rekavši da se odraslima moraju dati dve doze u intervalu od oko osam do 12 nedelja i mogu se, takođe, koristiti u zemljama sa južnoafričkom varijantom, preneo je Tanjug.

Odobrenje vakcine AstraZeneke i Oksforda pozdravljeno je, jer je ona jeftinija i lakša za distribuciju od nekih drugih vakcina, uključujući Fajzer/BioNTekovu vakcinu.

Video: Vakcina protiv Covid-19 efikasna na majmunima, uskoro kreće testiranje na ljudima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    15. februar 2021 | 22:51

    DR.HENRI KISINDZER ,25 FEBRUARA 2009 GODINE -JEDNOM KADA STADO PRIHVATI VAKCINU POSAO JE ZAVRSEN -SAM CE SEBI PLACATI ISTRBLJENJE !!! DIVAN GOVOR ZAR NE U SEDISTU SZO!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA