≫ 

Rezultati izraelske studije: Fajzerova vakcina zaustavlja prenos korona virusa

Fajzer/Bajontek cepivo ne samo da štiti od bolesti, već uspešno može i da spreči širenje infekcije

  • 6
Pfizer BioNTech Fajzer Biotek vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Vakcina Fajzer/Bajontek koja je u Izraelu uvedena u nacionalni program imunizacije 20. decembra, bila je 89,4% efikasna u sprečavanju laboratorijski potvrđenih infekcija, navodi se u kopiji nacrta publikacije objavljene na Tviteru koju je potvrdila osoba upoznata sa radom, piše Bloomberg.

Kompanije koje su proizvele ovu vakcinu protiv korona virusa i izraelsko Ministarstvo zdravlja zajedno su radili studiju koja još nije prošla recenziju.

Rezultati, takođe objavljeni u časopisu Spiegel, poslednji su u nizu pozitivnih podataka koji su stigli iz Izraela, zemlje koja prednjači u broju vakcinisanih protiv korona virusa. Gotovo polovina populacije primila je najmanje jednu dozu vakcine.

Nezavisno od ove studije, izraelske vlasti su saopštile da je Fajzer/Bajontekova vakcina 99% efikasna u sprečavanju smrti od virusa.

Rani rezultati na laboratorijski potvrđenim infekcijama su važni, jer pokazuju da vakcina može da spreči asimptomatske prenosice da šire virus, što je od velikog značaja kako za ublažavanje mera, tako i za rast ekonomije.

Univerzitetski klinički centar Skoplje vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Iz kompanije Fajzer i Bajontek najavili su da rade na analizi podataka iz Izraela, koje će se predočiti čim analiza bude završena. Portparoli su odbili da komentarišu neobjavljene podatke.

Fajzerova vakcina štiti od infekcije korona virusa u 75 odsto slučajeva, pokazalo je novo istraživanje objavljeno pre tri dana u časopisu The Lancet. Studija je ispitivala širenje virusa među izraelskim zdravstvenim radnicima i otkrila je da je vakcina efikasna u sprečavanju razvoja simptoma već posle prve doze. U ispitivanju je učestvovalo 7.000 zdravstvenih radnika iz medicinskog centra Šeba u Izraelu - najveće bolnice u zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiki

    21. februar 2021 | 15:55

    Ma jeli A Sputnjik ne? Koja propaganda Ovi iz fajzera truju samo da njihovo naj bolje

  • Marko

    21. februar 2021 | 21:21

    Pa bodi se koliko te volja!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA