• 2

Otkriveno od čega zavisi da li će neko dobiti teži oblik kovida

, Telegraf

Zašto su važne NK ćelije?

  • 2
Doktor lekar stres zaštitno odelo maska koronavirus

Foto: Shutterstock

Na tok i težinu kovida 19 u velikoj meri utiče interakcija između SARS-CoV-2 korona virusa i našeg imunološkog sistema. Obično je antivirusni imunološki odgovor "prirodnih ćelija ubica" (NK ćelija) važan korak u borbi protiv replikacije virusa u ranoj fazi infekcije.

Kako je objavljeno u časopisu Nature, ove "ćelije ubice" na svojoj površini imaju posebne, aktivirajuće receptore, uključujući receptor NKG2C, koji "komunicira" sa zaraženom ćelijom putem jedne od svojih specijalizovanih površinskih struktura, HLA-E, a ova interakcija rezultira uništavanjem ćelija zaraženih virusom. Međutim, zbog genetske varijacije, približno 4% populacije prirodno nema receptor za aktivaciju NKG2C, a kod 30% populacije ovaj receptor je dostupan samo delimično.

- Odsustvo receptora bilo je posebno rašireno kod pacijenata sa kovidom 19 koji se leče u jedinicama za intenzivnu negu, bez obzira na starost ili pol - izjavila je dr Elizabet Pučhamer-Stakl, vodeća autorka studije. - Genetske varijacije HLA-E zaražene ćelije takođe su povezane sa težinom bolesti, mada u manjoj meri.

Međutim, to nije jedina stvar koja može povećati ili smanjiti verovatnoću od dobijanja težeg oblika kovida 19.

Doktor, lekar, laptop

Foto: Shutterstock

DNK neandertalaca

Dobar prediktor da li će neko razviti ozbiljan slučaj kovida 19 može da leži i u genima. Prema studiji objavljenoj u belešci PNAS-a, nasleđeni neandertalski geni koji utiču na naš 12. hromozom mogu da smanje rizik od razvoja teškog oblika kovida za 22 procenta.

Ovi geni neandertalaca navodno su efikasni u pokretanju enzima koji se bore protiv virusa, prema autorima studije.

- Čini se da su enzimi kodirani neandertalskom varijantom efikasniji, smanjujući šansu za teške posledice infekcija SARS-CoV-2 - rekao je dr Svante Pabo, genetičar i koautor studije PNAS .

Omega-3 masne kiseline

Protivupalna svojstva omega-3 masnih kiselina mogu da pomognu u borbi protiv težeg oblika kovida 19.

Prema pilot studiji iz januara 2021. sprovedenoj na Institutu za istraživanje masnih kiselina, osobe sa najvišim nivoima omega-3 masnih kiselina u krvi imale su 75 odsto manje šansi da umru od korona virusa od osoba sa nižim nivoom omega-3.

Pacijent, doktor, medicinska sestra, bolnica, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Bolest desni

Nagoveštaj koliko će slučaj infekcije korona virusom biti loš mogao bi biti u ustima. Studija iz februara 2021. objavljena u Journal of Clinical Periodontologi otkrila je da je kod osoba sa bolestima desni ne samo veća verovatnoća da će razviti ozbiljne simptome kovida, već je i veća verovatnoća da neće dobiti bitku.

Demencija

Studija iz februara 2021. objavljena u časopisu Alzheimer's & Dementia otkrila je da demencija može značajno povećati rizik da se osoba zarazi. Analizirajući podatke iz zdravstvenih kartona 61,9 miliona odraslih Amerikanaca, istraživači studije otkrili su da je demencija utrostručila rizik. Odrasli sa demencijom takođe su 2,6 puta češće imali slučaj kovida koji zahteva hospitalizaciju i imali su 4,4 odsto veće šanse da umru od korona virusa u odnosu na opštu populaciju.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DAJBRE

    NEBALAVITE VIŠE NEMATE POIMA DA LEČITE VEĆ GODINU DANA MUČIMO MUKU SA KORONOM.BEŠTE BRE

  • uključi mozak-isključi televizor

    Umesto da se vrši edukacija za jačanje imuniteta, vrši se zastrašivanje pa vakcinacija

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima