Kad je pravo vreme za kontrolu antitela posle vakcinacije: Za kinesko cepivo treba malo sačekati

Kineska vakcina pravljena je na tradicionalan način i sadrži inaktivisani virus

  • 2
korona virus, antitela, imunitet foto-ilustracija: pixabay.com

Više od 1,3 miliona građana Srbije primilo je prvu dozu vakcine protiv korona virusa, a skoro pola miliona obe doze cepiva.

Mnogi žele da provere nivo antitela i saznaju kako je njihov organizam odreagovao na vakcinu.

Prof. dr Tanja Jovanović, virusolog i prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu podsetila je da su vakcine koje su dostupne u Srbiji pravljene na različitim platformama.

- „Fajzer“ i „Sputnjik V“ vakcine stimulišu i sintezu antitela i aktiviraju neke ćelije imunskog sistema koje su značajne u snažnoj produkciji antitela – kaže prof. Jovanović.

- Antitela posle primanja takvih vakcina možemo da tražimo posle dve do tri nedelje posle dobijanja druge doze vakcina.

Veliko interesovanje građani Srbije pokazali su i za vakcinu kineskog proizvođača „Sinofarm“. Na društvenim mrežama mnogi su delili rezultate testa na antitela posle dobijanja ovog cepiva, a brojevi su se kretali i do 866, što predstavlja izuzetno visok nivo zaštite.

- Kineska vakcina sadrži inaktivisani virus i taj virus stimuliše, pre svega, produkciju antitela, a manje stimuliše ćelijski imunski odgovor. Za produkciju zaštitnog nivoa antitela potreban je neki duži vremenski period, tako da preporučujem da se provere antitela četiri do šest nedelja posle druge doze – kaže prof. Jovanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    24. februar 2021 | 09:41

    Što bi kontrolisao odmah antitela? Pa valjda ću ih kontrolisati za 6 ili 12 meseci. Ko je primio obe vakcine taj milion posto ima i antitela dovoljna za najmanje 6 meseci zaštite od teških oblika.

  • JO

    24. februar 2021 | 10:40

    Pravo vreme je između 10 i 11 sati pre podne drugog utorka u mesecu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA