• 10

Nova istraživanja pokazuju: AstraZeneka pruža dobru zaštitu već posle prve doze

, Telegraf

Četiri nedelja posle primanja prve doze smanjen je rizik od teške kliničke slike kovida 19 za 94 odsto

  • 10
AstraZeneca AstraZeneka vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Oksfordska vakcina, proizvođača AstraZeneka, koja je odnedavno i u Srbiji u upotrebi, smanjuje u 94 odsto slučajeva rizik od bolničkog lečenja kod osoba koje su primile samo prvu dozu vakcine a koje su došle u kontakt sa virusom, pokazali su najnoviji podaci istraživanja iz Škotske sprovedenog na 5,4 miliona stanovnika.

Ovi rezultati o efikasnosti vakcine govore da ona ljudima pruža odličan nivo sigurnosti već posle prve doze, prenosi britanski Sky news.

Naučnici sa pet univerziteta u Edinburgu, Strathclide, Aberdeen, Glasgov i St Andrews i Instituta za javno zdravlje Škotske uzeli su u obzir podatke o ljudima koji su dobili jednu dozu Fajzerove vakcine i cepiva koji su razvili naučnici Univerziteta Okford sa AstraZenecom.

Četiri nedelje nakon što su primili prvu dozu, vakcinisani Okford vakcinom smanjili su rizik za prijem u bolnicu za 94 odsto, dok su oni koji su primili jednu dozu Pfizer vakcine, imali smanjenje rizika za hospitalizaciju od 85 odsto.

Takođe, isto istraživanje pokazalo je i da u populaciji od preko 80 godina, jedna doza Oxfordske vakcine smanuje broj hospitalizacija za čak 81 odsto, četiri nedelje posle prve doze.

Dr Džosi Mari, rukovodilac Instituta za javno zdravlje Škotske rekao je da sada postoje nacionalni dokazi iz Velike Britanije da vakcinacija Fajzerovom, a naročito Oxfordskom vakcinom pruža visoko efikasnu zaštitu od kovida 19.

On je apelovao na ljude da nastave da poštuju sva uputstva kako bi se zaustavio prenos virusa, jer je u Škotskoj do sada vakcinisano 1,2 miliona ljudi, što čini 21 odsto škotske populacije.

Astras Zeneka je u komunikaciji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, koja trenutno pravi spisak hitnih potreba država sa niskim prihodima, jer pomenutoj vakcini ne treba zahtevna logistika, s obzirom na to da da se cepivo može čuvati, transportovati i rukovati u normalnim temperaturnim uslovima od 2 do 8 stepeni Celzijusa i ima rok upotebe od šest meseci.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    Dobra posle prve doze.A posle koje je odlična ?

  • Mila

    Jel i nju poklanjamo komsijama,ili samo fajzerovu?

  • Ma da

    Do skoro su pričali da nije dobra. Sad kao dobra. Ma daj bre...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima