• 6

Britanski soj korone sve češći u Srbiji, brže se prenosi i ima veliki potencijal: Upozorenje dr Kona

Epidemiolog i član Kriznog štaba upozorio je da masovno zaražavanje smanjuje stopu brzine vakcinacije

  • 6
predrag kon

foto-ilustracija: pixabay; printscreen/TV Prva

- Od 20 ljudi koji su ispitani na korona virus u Srbiji, šestoro je imalo britanski soj – izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

- On je dominantniji i više je prenosiv, ima jako veliki potencijal. Klinička slika je teža, ali to je možda posledica masovnosti, pa se stiče takav utisak.

Gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, dr Kon je podsetio da oni koji se inficiraju korona virusom ne mogu da budu vakcinisani:

- Kad je masovno prisustvo zaražavanja, onda se smanjuje brzina vakcinacije. Za sada imamo oko 600.000 onih koji su primili obe doze vakcine. Revakcinacija ide kasnije, posle više od šest meseci, kao i grip. U ovom trenutku ne znamo kad bi moglo da dođe do revakcinacije, za godinu dana, pre ili kasnije.

Na pitanje da li su do sada raspoložive vakcine efikasne protiv različitih sojeva korona virusa, dr Kon se pozvao na istraživanje sprovedeno za Fajzer/Bajontekovu vakcinu:

- Istraživanje je pokazalo da ova vakcina samo malo smanjuje efikasnost. Za očekivati je da i druge vakcine protiv korona virusa budu malo manje efikasne, ali će svakako "raditi".

Govoreći o pacijentu iz Vranja koji je najpre primio jednu dozu Fajzer/Bajontekove vakcine, a potom drugu dozu Sinofarmovog cepiva, dr Kon kaže da to nije smelo da se dogodi.

- To je ljudska greška. Istraživanja šta bi moglo da se dogodi davanjem dve doze različitih vakcina za sada nisu rađena. Iskreno mislim da tu nema ozbiljne opasnosti, ali to ne znači da to ne bi trebalo da se prati. Ako se desi skok šećera, to može da bude posledica uznemirenja pacijenta koji je saznao da je dobio dve različite doze vakcine. Kad je reč o "spajanju" Sputnjika V i AstraZeneke, to ima smisla, jer su obe vakcine vektorske - istakao je epidemiolog.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anja

    Jel ovaz zna da u EU to nije vredelo i debeo minus

  • Uroš

    Mama zatvatanja daj riput ostavku bilo je života pe Kona bice i oposle Kona

  • Jelena

    Sano teba po oštriti sadašnje propise i stogo kontropa uz dobre kazne i ostalo nikako zatvaranje kad je bilo soro devet hiljada nisu sad su za kad je manje a ovi u EU su iako su bika zatvoreni raslo znači nemože

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima