• 11

Da li je tačno da stečeni imunitet ne štiti od novih sojeva korona virusa: Virusolog dao odgovor

, Telegraf

- Pojava novih sojeva je prirodna stvar. Ali to ne izaziva veću smrtnost - rekao je Šekler

  • 11
Vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Virusolog i mikrobiolog Specijalističkog veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler, objasnio je da li korona virus moguće pobediti samo u slučaju kada je svi preležimo ili u slučaju da se svi vakcinišemo, budući da su neki naučnici, na osnovu istraživanja utvrdili da novi sojevi virusa uspešno zaobilaze imunitet onih koji su ga preležali.

Kako je rekao, naučni podaci su dokazali da vakcine štite sa nešto manjom efikasnošću od mutiranih oblika.

- Sve vakcine se prave od približno istih sojeva od početka epidemije. Oni su krenuli od istih sojeva i njihov proizvod je sličan, svaka od njih deluje. Ne treba reći da neka od njih zaobilazi nove sojeve. Pojava novih sojeva je prirodna stvar. Ali to ne izaziva veću smrtnost.

Obolelom ne znači ništa da li je oboleo od standardnog oblika ili novog soja, procedura lečenja je ista - istakao je Šekler i dodao da se dešavalo da se oni koji su koronu preležali inficiraju ponovo i pre priča o novim sojevima, ali ističe da je to prirodna stvar, kada su virusi u pitanju.

Korona bolnica pacijent Virus France

Foto: Tanjug/AP

Zašto se dešava ponovno zaražavanje onih koji su preležali koronu?

- Neko ko je imao blagu kliničku sliku, stvorio je nizak nivo antitela, posle nekoliko meseci uneo je više virusnih čestica i dobio tešku kliničku sliku. Inficirao se mnogo većom količinom virusnih čestica i to je normalna stvar da se dešava, ali to se dešava jednom, nećete naći da se neko tri puta inficirao i zato se vakcinišete dva puta.

Javnost ne treba da zanima koliko ima sojeva, priča se o tome da ih ima 16-17 hiljada različitih oblika korone, ali to nije bitno za javnost. Ako se nešto i desi, da vakcina manje deluje, one mogu u roku od nekoliko meseci da se promene i štite i od novih virusa - kazao je.

Video: Tiodorović: Novi soj virusa se brže širi

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    O kakvom imunitetu se prica je lima neko imun na hemiske otrove ako se jednom spase oporavi i ponovo dode do njih opet je u problemu svako od nas nema tu imunih

  • bbb

    U FR su pre nekoliko dana rekli da vakcine ne stite od juznoafrickog soja...

  • Radojka

    Nista ovde nije prirodno! Mi to svi dobro znamo!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima