≫ 

Smeju li osobe sa veštačkim srčanim zaslicima da prime vakcinu protiv korone: Stručnjak dao odgovor

Kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić otkriva odgovor

  • 0
srce Foto: Freepik/ kjpargeter

Srčani bolesnici spadaju u rizičnu grupu kada je u pitanju kovid 19, stoga potrebno je da ovi pacijenti, kao i njihovo okruženje, povede računa kako ne bi došlo da zaraze.

Početak imunizacije takođe je otvorio pitanje o bezbednosti vakcine po pacijente koji imaju veštačke srčane zaliske ili bajpas.

Ne postoje kontraindikacije

Prema rečima kardiohirurga profesora dr Miljka Ristića, ne postoje kontraindikacije za primenu vakcine kada su u pitanju pacijenti sa veštačkim zaliscima.

– Za osobe koje imaju ugrađene srčane zaliske ili bajpas ne postoje kontraindikacije na vakcinu, i to ni na jednu od dostupnih – kaže za eKliniku dr Miljko Ristić.

On je objasnio da kontradikcije mogu postojati na određene lekove ili penicilin, ali ne i na vakcinu protiv korona virusa.

Moguće blage reakcije

Prema dosadašnjem iskustvu, Fajzerova vakcina najbrže stvara imunitet, već posle prve doza, ali su komplikacije češće posle druge doze.

– Ni ove komplikacije, međutim, kod pacijenata sa ugrađenim srčanim zaliscima nisu previše ozbiljne. Mogu da se jave reakcije u vidu slabosti, malaksalosti, bola na mestu uboda, zatim blago povišene telesne temperature od 37 do 37,3 stepena Celzijusova. Manje komplikacije izaziva kineska vakcina. Iako je potrebno više vremena da se razvije imunitet nakon imunizacije kineskom vakcinom, čak oko dva meseca nakon prve doze, komplikacije su manje učestale. Obe vakcine, međutim, kod pacijenata sa ugrađenim srčanim zaliscima mogu da izazovu tek bezazlene komplikacije – objašnjava dr Ristić.

Oslabljen organizam

Veštački srčani zalizak nije nikakva kontraindikacija za vakcinaciju, ali je kod pacijenata sa pridruženim bolestima, kod osoba slabijeg opšteg stanja organizma, kod onih koji su u febrilnom stanju, kao i kod starijih koji imaju veštačke srčane zaliske, potreban oprez.

– Iako veštački srčani zalistak nije kontraindikacija za vakcinu, ako su ovi pacijenti u febrilnom stanju, ako boluju od nekih drugih bolesti, kod iznemoglih, ali i pacijenata u dubokoj starosti, preko 85 ili 90 godina, treba biti obazriv. Anemični, slabo pokretni mogu da razviju reakcije koje mogu da završe sa komplikacijama. Slabost, opšta malaksalost, anemičnost jesu simptomi koji ukazuju na moguć rizik od snažnijih reakcija na vakcinu – navodi dr Ristić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA