≫ 

Dermatolog otkriva kako možemo da se oslobodimo akni: "Važno je kako biramo šminku i preparate"

Iako je ovaj problem nasledan, ishranom, odgovarajućom šminkom i negom lica možemo da ga rešimo

  • 0
bubuljice, ogledalo, devojka, akne Foto: Freepik/ gpointstudio

Akne i bubuljice česti su problem tinejdžera i mladih ljudi. Iako to stanje mnogi tretiraju kao običan estetski problem, akne su zapravo vrsta oboljenja.

Dermatolog dr Dimitrije Karabahčiev kaže da je sklonost ka ovom problemu pre svega nasledan, ali brojni spoljašnji faktori i način života mogu da "pogoršaju" sam problem.

- Iako neko ima sklonost, da li će se akne javiti zavisi ipak od načina života. Problematično može biti previše konzumiranja slatkiša, mlečnih proizvoda ili proteina surutke - objasnio je doktor za "Telegraf".

Ne morate da se odreknete šminke

Dermatolog kaže da se šminka mora birati pažljivo ukoliko neko ima masan ili mešovit tip kože.

- Ja nisam od onih lekara koji smatraju da treba da se odreknemo svega u životu. Iako kao doktor mogu da savetujem da se izbegava šminka, svestan sam da je to u praksi neizvodljivo kod mladih žena i devojaka. Umesto toga bilo bi pametno birati kozmetičke preparate koji su prilagođeni problematičnoj koži - rekao je Karabahčiev.

Doktor tvrdi da cena šminke često nije pokazatelj toga koliko je kvalitetna ili "nežna" prema koži. Postoji i takozvana medicinska kozmetika koja, kako kaže, može imati i pozitivan efekat, jer određeni sastojci mogu da pomognu u rešavanju akni.

bubuljice, ogledalo, devojka, akne Foto: Freepik/ senivpetro

Ipak, ne odgovara svakom tipu kože isti preparat, zato Karabahčiev smatra pametnim da se svako posavetuje sa svojim dermatologom oko odgovarajućeg izbora kozmetike.

Korigovanje ishrane

Iako izbegavanje ugljenih hidrata i proteina surutke mogu da pomognu, dermatolog nikako ne preporučuje "eliminacione dijete" mladim osobama.

- Ne možemo u potpunosti isključiti iz ishrane mlečne proizvode detetu kome je to još potrebno u razvoju, već samo smanjiti količinu - rekao je.

Kako rešiti već postojeći problem?

Kada su u pitanju jednostavni indiferentni preparati koji mogu da pomognu, dr Karabahčiev savetuje korišćenje cink-talk mikstura u narodu poznatijih kao "krečno mleko". Ta supstanca može da osuši akne ukoliko se redovno maže.

- Teško da može da naškodi, ali može da pomogne kod blažih formi akni - zaključio je on za naš portal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA