Nutricionista otkriva zdravstvene prednosti posta: Biljni proteini su blagodat za krvne sudove

- Uzdržavanje od pojedinih namirnica tokom određenog vremenskog perioda može biti od velikog značaja za organizam – kaže nutricionista Dušanka Lacmanović

  • 2
Dostava hrane je biznis koji je uznapredovao rapidno Foto: Shutterstock

Danas počinje Vaskršnji post koji će trajati do 2. maja. Ovaj post spada u najteže tokom godine, jer se pet dana jede hrana pripremljena na vodi, a samo vikendom je dozvoljeno pripremati obroke na ulju, kao i za Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja i na Mladence. Ribu je dozvoljeno jesti na Blagovesti i na Cveti.

S obzirom na to da pravila nalažu isključivanje konzumiranje mesa, jaja i mlečnih proizvoda, ishrana je mahom bazirana na ugljenim hidratima. Za vreme posta vernici mnogo više konzumiraju džemove i marmelade, ratluk i druge posne konditorske proizvode.

Uz takav način ishrane, pored dobijanja viška kilograma, mogu da se jave i povišen pritisak i skok šećera u krvi.

Kako izbalansirati ishranu u danima posta i ne narušiti zdravlje razgovarali smo sa Dušankom Lacmanović, strukovnim nutricionistom-dijetetičarem i specijalistom sanitarnog inženjeringa bezbednosti hrane.

- Post je vreme kada se suzdržavamo od hrane i drugih strasti kako bismo oporavili svoje telo i dušu – kaže Lacmanović za Telegraf.

- Post postoji u svim religijama i iako se razlikuje u nijansama, suština mu je svuda ista. Možete da postite i ako ne sledite religijske običaje; na primer, ako želite da detoksikujete organizam.

Prema njenim rečima, uzdržavanje od pojedinih namirnica tokom određenog vremenskog perioda može biti od velikog značaja za organizam.

- Ukoliko mesne obroke na određeno vreme ili za stalno zamenite biljnim izvorima proteina, svakako ćete obradovati svoja creva i krvne sudove – ističe nutricionista.

- Preterana konzumacija mesa u uskoj je vezi sa karcinomom debelog creva, ali i nekih drugih oboljenja. S druge strane, posna ishrana je bogata biljnim vlaknima, a siromašna zasićenim masnim kiselinama.

Sagovornica Telegrafa naglašava da se posna ishrana iz neznanja može zasnovati samo na ugljenohidratnoj hrani, što je veoma štetno za organizam.

- Posna hrana bi trebalo da bude sveža, integralna i spremljena na zdrav način. Povrće jedite u svežem stanju ili ga kuvajte na pari i dodajte začine koji će mu popraviti ukus – savetuje nutricionista.

Kako za vreme posta nadomestiti manjak nutrijenata koje dobijamo iz mesa i mlečnih proizvoda?

- Naše telo koristi proteine za rast i razvoj ćelija. Meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi jesu izvori proteina, ali nisu jedini koji telu pružaju ove važne makromolekule. Namirnice koje su zamena i nadomešćuju ovaj izvor proteina su grašak, soja, pasulj, leblebije, orašasti plodovi, susam, semenke bundeve, lisnato povrće – nabraja Lacmanović.

Prema njenim rečima, post se ne preporučuje osobama sa većim zdravstvenim problemima. Ali, s druge strane, osobama koje nemaju nijedan zdravstveni problem ili imaju neke manje zdravstvene probleme, uzdržavanje od određene hrane ne bi naškodilo, već upravo suprotno – bilo bi idealno za organizam.

- Vreme posta može da bude koristan period za detoksikaciju. Takođe, post je vreme kada bi trebalo da se posvetimo svojim mislima i blagostanju. Neka post bude povod da donesete nove odluke da ćete, i kada post prođe, i dalje voditi brigu o svom telu - zaključuje nutricionista.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bern

    15. mart 2021 | 09:20

    Teoretski mnogi i mnogo znaju o zdravlju ali praktično niko to ne garantuje uspeh i ispravnost tog znanja,bez velike i duže ozbiljne studije sve je to samo teorija bez dokaza.

  • 16. mart 2021 | 09:12

    Anthony William, američki medicinski medij i savjetnik Novaka Đokovića, poručuje da autofagija nije neki revolucionarni stil prehrane zato što uključuje 16-satni post. No može pomoći da se smanji unos radikalnih masnoća koje opterećuju jetru i sprječavaju uklanjanje otrova. William ističe da su jaja i mliječni proizvodi vrlo opasni jer se njima hrane virusi, bakterije i patogeni. A oni su krivci za sve teške bolesti modernoga doba. Usto je protiv kljukanja proteinima (mozak za rad treba ugljikohidrate), radikalnim masnoćama (od mesa do orašastih plodova i zdravih ulja), a osobito svinjskoga mesa i svinjske masti (jetra se s njima muči 12-15 sati), većine riba (osim divljega lososa, pastrve i srdela) i glutena koji smanjuje sposobnost tijela uklanja teške metale (preporučuje zob i proso). Glavni savjet jest da nakon ustajanja popijemo čašu tople vode s limunom, potom čisti celerov sok iz sokovnika (bez ostataka pulpe i dodavanja ikakve vode). Ostale vrhunske namirnice za uklanjanje teških metala jesu divlje borovnice, alga dulse, korijander i spirulina. Iako je protiv klorele (tvrdi da ona ne uklanja teške metale jer ih ispušta u organizmu, valja reći da istraživanja pokazuju da samo organska klorela donosi B12 u organizam i da spirulina ometa apsorpciju B12). William: "Razbijete li jaje u Petrijevoj posudici te mu zatim dodate aktivne stanice EBV-a, virus će se brzo proširiti. I tu mislim na sva jaja – čak i ona ekološka, od kokoši koje slobodno šeću farmom."

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA