Srpski test za koronu stiže do kraja godine: Otkriva prisustvo virusa za samo 15 minuta

- Ovakvih testova još uvek nema u svetu, oni se primenjuju u detekciji toksina – najavila je prof. dr Tanja Ćirković Veličković

  • 3
koronavirus, zaraza, infekcija, maska za lice Pixabay.com

Srbija će razviti alternativnu i održivu tehnologiju detekcije korona virusa koja neće zavisiti od globalne dostupnosti PCR testova. To je cilj projekta KAPSIDO koji u okviru Specijalnog programa istraživanja kovid-19 finansira Fond za nauku.

Doktorka Tanja Ćirković Veličković, redovni profesor Hemijskog fakulteta i dopisni član SANU, podseća da svi već znaju da za detekciju korona virusa postoje PCR testovi, kojima se detektuje nukleinska kiselina, zatim postoje testovi kojima se detektuje prisustvo antitela i treća vrsta su antigenski testovi.

prof. dr Tanja Ćirković Veličković; foto screenshot RTS prof. dr Tanja Ćirković Veličković; foto screenshot RTS

- Antigenskim testovima se koriste specifična antitela proizvedena u životinjama da bi se pokazalo prisustvo samog virusa - objasnila je doktorka za RTS.

Prema njenim rečima, prednost antigenskih testova su što se rezultati brže dobijaju u roku od nekoliko sati, a oni su jednostavniji i jeftiniji.

- Mana ovih testova je da nije dovoljno osetljiv, potrebno je da se virus razvije u organizmu da napravi dovoljno proteina da bi moglo da se detektuje - kaže profesorka i dodaje da oni ipak mogu da se unaprede, što je i tema njihovog projekta.

Ona je napomenula da će u njihovim istraživanjima napraviti prototip standardnog antigenskog testa, a dali su predlog da se on unapredi kako bi se podigao nivo detekcije virusa, čime bi se dobio hibrid imunometode i PCR medode koji će imati visoku osetljivost.

- Ovakvih testova još uvek nema u svetu, oni se primenjuju u detekciji toksina - rekla je doktorka.

Očekuje da će osnovni prototip biti proizveden do kraja godine, a počeli su sa radom na projektu pre tri meseca. Nakon toga, trebalo bi da imamo i alternativne testove.

- Mi smo mudro odabrali protein, korona virus ima četiri glavna proteina. Jedan od njih za koje svi znaju vrlo brzo mutira, ali mi smo odabrali drugi protein, pa ćemo imati manje problema u njegovoj detekciji, a sa druge strane on se jako sporo menja i u naučnim krugovima se zove visoko konzerviran protein - objasnila je doktorka Veličković.

Navela je primer da je sada za PCR potrebno 12 do 24 sata, a da testovi koje oni razvijaju mogu biti gotovi i za 15 minuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nislija

    16. mart 2021 | 12:09

    Da li to znaci da je ovo otrov , a ne virus?!?!?

  • ja

    16. mart 2021 | 12:07

    Samo kod nas se prvo otvori most a potom prilazni putevi !????

  • Mirka

    16. mart 2021 | 16:45

    Koliko se moze iz cele ove zavrzlame zakljuciti,znaci jedne godine testovi,druge godine vakcinacija,pa opet jedne testiranje,druge vakcinisanje i tako u nedogled?!Nas narod jos nije toliko osetio krizu,ali cim budu gladni stomaci nece biti dobro nikome!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA