• 0

Bez avantura, spontanih okupljanja, proslava: Da li su se druženja u potpunosti svela online

, Telegraf

Protekla godina bila je jedna od onih u kojima su nam prijatelji bili potrebni više nego ikada ranije

  • 0
Socijalna distanca, druženje, korona virus, virtuelno druženje

Foto: Pixabay

"Godina prođe, dan nikad", glasio je naslov knjige našeg poznatog glumca Žarka Lauševića, a sa ove tačke gledišta, ako opisujemo proteklu godinu, kao i prva tri meseca ove, mogli bismo slobodno da kažemo "godina prođe, korona nikad".

Ili se bar većini tako čini, subjektivan je doživljaj situacije u kojoj smo se našli. Objektivno - svi smo pogođeni.

Svaka sfera života pretrpela je i i dalje trpi posledice globalne pandemije. Pre svega trpi zdravlje svakoga od nas; na udaru je prvo fizičko, a posledice koje je pandemija ostavila na mentalno zdravlje verovatno ćemo sagledavati u mesecima i godinama koje dolaze.

Fizička distanca, kao jedna od naglašenih mera u suzbijanju pandemije, velikom broju ljudi je pala veoma teško. Udaljeni od svojih najbližih, porodice i prijatelja bez zagrljaja, smeha, druženja, podrške... Iako sve vreme u online kontaktu, fizički kontakt je nešto što ne možete da dobijete putem video poziva niti bilo koje aplikacije - osim uživo.

Digitalno druženje postalo je sinonim za "okupljanje" tokom pandemije, ali je mnogima ovakva situacija pomogla da bolje sagledaju svoja prijateljstva i okruženje. Protekla godina bila je jedna od onih u kojima su nam prijatelji bili potrebni više nego ikada ranije.

Šta smo to saznali o svojim odnosima sa prijateljima i kako je kovid-19 uticao na druženje?

Socijalna distanca, druženje, korona virus, virtuelno druženje

Foto: Pixabay

- Pandemija koja traje već više od godinu dana definitivno je uticala na socijalni život širom sveta. Svakodnevni život provodimo u grču, strahu i socijalnoj distanci koje ranije nije bilo, posebno ne u našoj državi u kojoj su druženja svakodnevna, a gostoprimljivost nešto po čemu smo poznati širom sveta - kaže za Telegraf Miodrag I. (28) iz Loznice.

Kao i mnogima, i njegovi razgovori sa prijateljima su se sveli na temu korona virusa.

- Druženja su se svela na prepričavanje vesti o bolestima, prevenciji i borbi unutar četiri zida. Iako se svako od nas koliko-toliko adaptirao, žalosno je što tuđe osmehe naziremo kroz maske, veća druženja ne postoje, a zajedničke avanture i putovanja su svedeni na poslepodnevne šetnje po kraju - kaže Midorag.

Ipak, kako ističe, daje sve od sebe da se i pored straha za svoj ali i živote drugih ljudi, što više druži i provodi vreme sa bliskim ljudima, porodicom i prijateljima.

Šetnja ulica čovek maska sat vreme

Foto: Tanjug/AP

- I pored toga, neminovno je da strah utiče na kvalitet provedenog vremena. Kažu da svet više nikada neće biti isti, ali ja želim da verujem da će se promeniti u smeru većeg vrednovanja sadašnjeg trenutka i zajednice - zaključuje Miodrag.

Dragana T. (25) iz Beograda ima slična osećanja kada su pandemija i druženje u pitanju.

- Emotivni rolerkoster, tako bih najkraće opisala situaciju u kojoj smo se našli. Emocije, stavovi i raspoloženja menjali su se u skladu sa brojevima i statistikama. Neko sam ko je veoma voleo druženja, izlaske i spontane avanture, a ovakva situacija uticala je na to da bezbrižnost koja me je odlikovala, više ne postoji. Raste strah za sebe, porodicu, prijatelje - kaže Dragana.

Dane najčešće provodi u stanu od tridesetak kvadrata, gde radi, provodi slobodno vreme, vežba.

Socijalna distanca, druženje, korona virus, virtuelno druženje

Foto: Pixabay

- Ponekad nekoga pozovem na kafu, mi smo socijalna bića, ali pored straha za zdravlje veliki je izazov i samoća. Druženja su se najviše svela na društvene mreže i razgovore putem mobilnih aplikacija. Ipak, i pored svega toga, verujem u to i nadam se da ću ponovo moći da osmehe vidim na usnama, a ne samo na očima - istakla je Dragana.

Ipak, postoje i oni koje je distanca zbližila. Jedan od njih je i tridesetogodišnji Aleksandar koji kaže da epidemija korona virusa ni na koji način nije uticala na njegov odnos sa drugim ljudima.

- Tu posebno izdvajam najbliže prijatelje i porodicu. Svoje bliske ljude i dalje viđam svakodnevno ili se bar trudim da to bude što ćešće. Određena doza straha postoji, ali u meri koja ukazuje da ovo nije normalnost na koju smo navikli - kaže Aleksandar i dodaje da je, nevezano za pandemiju, u godinama kada oseća da njegova prijateljstva evoluiraju u nešto zrelije, razumljivije i sadržajnije.

- Čak i u tom smislu ne bih rekao da je korona zaslužna. Svakodnevni život i borba za opstanak u svakom smislu, u kojoj imam i pružam svesrdnu podršku svojim prijateljima, utiče na to da budemo još više povezani sa onima koji nam prijaju i da se, pak, udaljimo od onih čije nam prisustvo ne prija - objašnjava Aleksandar.

Kako kaže, bespredmetno je govoriti o tome da su svi pod određenom vrstom pritiska, ali ističe da je upravo zbog toga zahvalan što se u njegovom slučaju, kada su prijateljstva u pitanju, ništa nije promenilo.

Kakva su vaša iskustva, koliko je pandemija korona virusa uticala na vaše odnose sa prijateljima? Podelite sa nama kroz komentare.

Video: Poručila je slatke farmerice a dobila pantalone za hod na štulama: Kada onlajn kupovina krene po zlu

 

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima