≫ 

Dr Marković: Na lečenju od kovida 19 više žena nego pre, jedna grupa pacijenata posebno je ugrožena

- Kod nekih pacijenata stanje se brzo komplikuje i već drugi-treći dan od pojave simptoma moraju da budu hospitalizovani – kaže anesteziolog Dejan Marković, načelnik Jedinica za intenzivno lečenje u Kovid bolnici u Batajnici

  • 0
Anesteziologija, Klinički Centar Srbije Foto: Nikola Tomić

Kapaciteti u Kovid bolnici u Batajnici su skoro popunjeni, kaže anesteziolog Dejan Marković, načelnik Jedinica za intenzivno lečenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- U celoj bolnici ima blizu 900 bolesnika, a u jedinici intenzivnog lečenja najtežih bolesnika ima negde oko 90 – kaže Marković. - U svakom trenutku još negde oko pet odsto ležećih bolesnika se pogorša u toku 24 sata, tako da je stalna fluktuacija između poluintenzivnih nega i intenzivnog lečenja.

Prema njegovim rečima, sada se kod nekih pacijenata situacija mnogo brže komplikuje, pa već drugi, treći dan od pojave simptoma moraju da budu hospitalizovani.

Najmlađi pacijent u jedinici intenzivnog lečenja 1983. godište, a najstariji ima 89 godina.

- Na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji je između 50 i 60 bolesnika, i još 30 bolesnika koji su na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Pokušavamo da izbegnemo invanzivnu mehaničku ventilaciju ili su u procesu oporavka tj. odvajanja od invazivne mehaničke ventilacije – kaže Marković za RTS.

Poslednje dve nedelje u Batajnici svakodnevno ima oko 90 prijema. Marković ističe da je u decembru bio težak trenutak kada je Kovid bolnica počela sa radom i da su u kratkom periodu imali prijem velikog broja pacijenata, ali da je taj broj bio upola manji nego što je danas.

- Zbog povećanja broja pacijenata koji su na bolničkom lečenju zatražili smo pomoć osoblja iz drugih zdravstvenih ustanova. Juče nam je stigla pomoć srednjeg medicinskog kadra sa Kosova, tako da su zaista uključeni i centralna Srbija, Kosovo i Vojvodina. Svi dolaze da nam pomažu ne bi li se izborili sa ovim talasom koji je poprilično težak i možda najteži od svih prethodnih – upozorio je Marković.

Kovid bolnica u Batajnici, Batajnica Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je istakao da kovid 19 pogađa sve, ali da mlađa populacija prolazi sa blažim simptomima i da još uvek nema izrazito teških slučajeva kod mladih, dok stariji prolaze mnogo teže.

- Ono što je novo i drugačije, to je da je ženski pol više zastupljen posledih par meseci nego što je to bilo u prethodnoj godini. Ranije smo imali 80 odsto muškaraca, a sada je otprilike skoro pola-pola - naveo je Marković.

Prema njegovim rečima, ugroženi su izrazito gojazni pacijenti:

- Imamo bolesnike koji su teški i blizu 200 kilograma i njihove kliničke slike su užasno teške, iako su jako mladi i među najmlađima u bolnici.

Video: Godina borbe za živote u crvenoj zoni VMC Karaburma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA