≫ 

Žene u Srbiji sve kasnije postaju majke: Ginekolog o rizicima i benefitima trudnoće posle 35. godine

U Sr­bi­ji, ali i u ce­loj Evro­pi pomerena je starosna granica za rađanje prvog deteta

  • 98
Trudnoća Foto: Freepik.com

Sve je češća pojava prvorotki u tridesetim i četrdesetim godinama života, a statistike Svetske zdravstvene organizacije beleže značajan porast u procentu žena koje se odlučuju na prvu trudnoću posle 35. godine.

Odluku da sve kasnije rađaju prvo dete žene donose usled brojnih faktora, a jedan od njih je i savremen, moderan način života, iako funkcija "biološkog sata" nije evoluirala zajedno sa ovom pojavom.

Koliko je rizično da se žena odluči na rađanje u kasnijem reproduktivnom periodu i kakve to izazove nosi razgovarali smo sa ginekologom akušerom dr Vanjom Miloševićem.

Trudnoća, test za trudnoću Foto: Freepik.com

- Svaka žena starija od 35 godina koja se odluči za potomstvo pripada visokorizičnoj grupi - kaže dr Vanja Milošević za Telegraf. - S godinama žena teže i ostvaruje potomstvo zbog toga što raspolaže određenim brojem jajnih ćelija i njen ovularni kapacitet se vremenom smanjuje.

On, takođe, navodi da žena s godinama ne samo da gubi broj zdravih jajnih ćelija, već je podložnija i nekim hroničnim oboljenjima.

- Problemi sa štitnom žlezdom, gojaznost, hipertenzija... Sve to može uticati umnogome na trudnoću i otežati je. Kada je žena mlađa, komplikacije su svedene na minimum - kaže sagovornik Telegrafa.

On podseća da trudnoća ženu čini zdravijom i štiti čak i od ozbiljnih bolesti:

- Žena koja nije rađala sklonija je malignim oboljenjima u odnosu na onu koja jeste. Mnoge bolesti, uključujući karcinom jajnika, endometrijuma i/ili dojki dijagnostikovane su kod mnogo manjeg broja žena koje su rađale. Pored toga što trudnoća donosi neverovatnu sreću majci, ona je zaslužna i za očuvanje njenog zdravlja.

Ginekolog Milošević smatra da su starije generacije žena bile znatno zdravije jer su rađale više dece u adekvatnom reproduktivnom periodu, između dvadesete i tridesete godine života.

Ultrazvuk, trudnoća Foto: Freepik.com

- Naše bake, pa i majke su imale mnogo manje zdravstvenih problema od onih koje danas ima savremena žena, počev od policističnih jajnika do malignih promena - konstatuje ginekolog.

On navodi da je idealan period za reprodukciju sa najmanjim rizicima između dvadesete i dvadesetsedme godine života. Iako reproduktivni period traje od prve pojave menstruacije, pa sve do pojave simptoma menopauze, mlade žene nekada nisu sposobne emocionalno, psihički, pa ni psihološki da postanu majke, a kod starijih žena rizici se isključivo svode na one zdravstvene prirode.

- Prvi rizik koji nosi kasna trudnoća jeste prevremeni porođaj, a zatim može doći i do povišenog krvnog pritiska, dijabetesa, problem sa laktacijom, rađanja bebe sa manjom kilažom... Sve je to češće kod prvorotki u zrelijoj životnoj dobi nego kod mlađih - kaže dr Milošević.

Test za trudnoću, trudnoća Foto: Freepik.com

Godinama već može se čuti priča da su deca koju su roditelji dobili u starijoj životnoj dobi inteligentnija i viša, ali sagovornik Telegrafa demantovuje ovu tvrdnju i svrstava je u mit.

- To je naučno nepotkrepljena stvar. Teško je ustanoviti intelektualni kognitivni kapacitet deteta, posebno u prenatalnoj fazi. To je nedokazivo i na osnovu izdvojenih slučajeva ne mogu se postavljati ovakvi parametri za nešto što nije egzaktno i dokazivo - zaključuje dr Vanja Milošević.

Video: Da li mogu da se vakcinišu trudnice?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    21. mart 2021 | 15:53

    Moja majka me je dobila u 45.godini. Imao sam detinjstvo o kakvom su mnogi maštali i maštaju i danas, puno ljubavi, bezbrižno, srećno...Sada imam 35 godina, majka mi je još živa i zdrava hvala Bogu i ima 2 unuka od 13 i 10 godina. Pa vi sad recite da je zakasnila za bilo šta.

  • Došao je kraj

    21. mart 2021 | 16:37

    Drugarica do 7. meseca trudnoće potrošila preko 1000e, na preglede po raznim privatnim ordinacijama. U našim bolnicama ništa ne može da se obavi. Mislim da je to prvo i poslednje.

  • Chance

    21. mart 2021 | 14:00

    Ja bih rodila pre 10 godina, da sam imala dobrog partnera. Nije samo do zena sto radjaju sve kasnije, mnogo mojih drugarica nije jos rodilo, one ostale se bas i nisu proslavile. Jednostavno imamo mnogo losih primera u okolini i to utice na nase izbore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA