Zabrinjavajuća statistika: Svaki treći pacijent ima i postkovid tegobe

- Postkovid sindrom ima 30-40 odsto pacijenata - kaže dr Milika Ašanin, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije

  • 4
Kovid bolnica u Batajnici, Batajnica Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kovid bolnice u sastavu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije su pune a u toj ustanovi se trude da nijedan ne-kovid pacijent ne bude zanemaren, rekao je za RTS direktor Milika Ašanin.

Pored Infektivne klinike i bolnica u Batajnici zbrinjava kovid pacijente i u ovom trenutku su te bolnice prepune.

- Ogroman je pritisak na Infektivnu kliniku i na dnevnom nivou ima preko 300 pregleda, dok je u bolnici u Batajnici hospitalizovano 858 pacijenata od kojih je 83 na intezivnoj nezi, a 49 je intubirano. Prethodnih dana je u proseku u tu bolnicu primano 70-75 pacijenata a u danu za nama bilo je oko 50 prijema - rekao je profesor Milika Ašanin.

Kroz trijažne centre, pre svega Infektivne klinike od početka epidemije prošlo je preko 65.000 ljudi.

Bolnica u Batajnici je osmišljena da bude samostalna, imaju rengen kabinete, skenere, ozbiljnu dijalizu, laboratoriju.

- Oni imaju sve uslove da budu samostalni od bilo čije pomoći. Pre dve nedelje je otvorena angio sala a sada i hirurška a biće otvorena i sala za endoskopiju i neće više morati da prevode pacijente u druge bolnice, najčešće Zemnunsku bolnicu - rekao je direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

U toj ustanovi se, bez obzira na epidemiju, trude da ne-kovid pacijenti ne budu zanemareni i da medicinsku uslugu dobiju na vreme.

- Imali smo 743.000 pregleda, a kroz dnevnu bolnicu je prošlo 26.000 ljudi. Operisano je 31.000 pacijenata a hospitalno je lečeno 50.000 - naveo je Ašanin.

Prema rečima profesora Ašanina prijemi sa akutnim infartkom i šlogom u Evropi su, zbog epidemije, smanjeni za 60 odsto dok je kod nas zbrinut i veći broj pacijenata nego ranije.

Profesor Ašanin je rekao da je u toj ustanovi 4.300 zaposlenih vakcinisano sa obe doze i apelovao na građane da se vakcinišu.

- Ako znamo da je do sada u našoj zemlji preko 530.000 ljudi zaraženo korona virusom a postkovid sindrom ima 30-40 odsto onda je jasno da se oni javljaju sa raznim tegobama. Zato još jednom pozivam građane da se vakcinišu jer je to jedini izlaz iz ove situacije - istakao je za RTS direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA