≫ 

Masaža može biti veoma opasna kod osoba koje imaju proširene vene: Doktor objašnjava i zašto

Razne vrste masaža, anticelulit i drugi slični tretmani oblikovanja tela se ne preporučuju osobama koje imaju proširene vene

  • 0
Devojka, noga, bol, grc Foto: Shutterstock

Dobro je poznato kakve tegobe muče osobe sa proširenim venama. To su obično otečenost, bol i grčevi u nogama. Radi olakšanja problema i mnogi se odluče za masaže, međutim to može biti veoma opasan postupak.

- Iako masaže donose olakšanje i rasterećenje, taj rezultat je samo privremen, a ako se sprovodi neprofesionalno, može čak dovesti i do pogoršanja venskog problema. Iskusni i profesionalni praktičari će najčešće odmah na startu odbiti da masiraju noge osobe sa proširenim venama, svesni potencijalnog rizika - kaže dr Srđan Andrić za eKliniku.

Postoje brojne različite tehnike koje se obično izvode dokom masaže, ali svaka od njih nanosi pritisak na regiju koja se tretira.

- Proširene vene su u skoro 100 odsto slučajeva genetski predisponirane, tj. nasleđuju se od roditelja. To znači da takve osobe imaju urođenu slabost venskog zida u manjem ili većem stepenu, što se u toku života manifestuje u vidu venskih varikoziteta na nogama. Do širenja vena dolazi kada unutrašnji pritisak u veni poraste iznad onoga što venski zid može da podnese, a to se najčešće događa u periodima dugog sedenja, stajanja, teškog fizičkog rada i trudnoće. Širenjem, venski zid dodatno gubi na svom kvalitetu, jer se dodatna širina vene stvara ubacivanjem nekvalitetnog tkiva u slojeve venskog zida. Masiranjem, odnosno primenom pritiska na ovako slabe proširene vene, rizikujemo da dodatno pogoršamo venski problem - ističe dr Andrić.

Neki tretmani mogu da prouzrokuju i pojavu tromba

Problem nastaje kada, zbog pritiska, dođe do oštećenja krtok venskog zida, otkriva hirurg Petar Dragić.

- Kada dođe do oštećenja vene, aktiviraju se normalni mehanizmi koagulacije koji postoje kako bi se vena "zakrpila" i nastavila normalno da funkcioniše. Međutim, u proširenim venama ovaj mehanizam nastavlja nekontrolisano da se odvija i to dovodi do nastanka tromba. Kao što je poznato, tromb je vrlo opasna, zapravo najopasnija komplikacija proširenih vena i trebalo bi učiniti sve kako bi se smanjio rizik da do njega dođe. Sve masaže nose rizik od pojave tromba, ali je rizik najveći kod agresivnijih varijanti kao što su anticelulit, i sada vrlo aktuelne madero masaže - objasnio je.

masaža, noge Foto: Freepik

Kvalitetna masaža svakako dovodi do umanjenja mnogih tegoba, ali nažalost, taj efekat je, prema rečima našeg sagovornika koji u oblasti proširenih vena ima veliko i relevantno iskustvo, samo privremen. Već sutradan, kada se vene ponovo izlože pritisku sednjem, stajanjem ili drugim, te tegobe se neizostavno ponovo vraćaju.

- Pored masaža, postoji i čitav niz kozmetičkih tretmana koji na isti ili sličan način mogu negativno uticati na proširene vene i kapilare. Naravno, nemoguće je pomenuti sve ove tretmane, ali bismo se posebno osvrnuli na razne vruće depilacije i epilacije koje često mogu biti vrlo štetne. Pored njih, potreban je specijalan oprez kod svih tretmana koji podrazumevaju neki vid pritiska i/ili visoke temperature direktno na bolesne vene - upozorava dr Dragić, autor inovativne metode laserske operacije proširenih vena priznate u svetskim okvirima.

Nisu sve proširene vene vidljive

Iskusniji praktikanti mogu pokušati da izvedu masažu tako što će masirati sve delove noge osim onih gde ima očiglednih proširenih vena. Iako zvuči kao dobra ideja, i tu, upozoravaju doktori, postoji problem i rizik.

- Nisu sve proširene vene vidljive golim okom, već se mnoge kriju malo dublje ispod površine kože. Čak i iskusni doktori moraju obaviti pregled pomoću ultrazvučnog aparata kako bi imali kompletnu sliku venskog porekla, a ne sprovesti samo "odokativni" pregled. Kako se, naravno, u salonima za masažu takvi pregledi ne rade, maser može imati lažnu sigurnost da je zaobišao sve kritične tačke, a da to zapravo ne bude slučaj i masaža dovede do pogoršanja venskog stanja ili pojave tromba - objašnjava za eKliniku dr Andrić.

Često zaboravljan, ali ne i manje bitan detalj jeste pojava kapilara a naš sagovornik napominje da kapilari kao i vene mogu biti urođeno slabi i imati predispoziciju za širenje. Prošireni kapilari, iako nisu zdravstveni problem, itekako naružuju estetiku noge u ogromnoj meri.

. Masaže vrlo često dovode do pojave novih i znatnog širenja starih proširenih kapilara na nogama. Pacijenti koji prolaze tretmane rešenja problema sa kapilarima to vrlo dobro znaju, jer im svakom ponaosob uvek navodimo da se paze masaža kao čestih izazivača - zaključio je dr Andrić.

(Telegraf.rs/eKlinika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA