≫ 

Na koju vakcinu je prijavljeno najviše neželjenih reakcija do sada u Srbiji?

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva naglasio je da većina slučaja spada u blažu kategoriju, te da su pacijenti imali simptome poput temperature i malaksalosti

  • 7
prehlada Foto: Freepik

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, otkrio je da je do sada u Srbiji prijavljeno ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija nakon vakcinacije, kao i da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja nakon prijema AstraZeneka vakcine. 

Zbog sumnje da su određeni slučajevi pojave troboze i smrtnih ishoda možda povezani sa davanjem vakcine AstraZeneke, evropska agencija proveravala je bezbednost te vakcine. Pavle Zelić kaže da je kontinuirano praćena bezbednost te vakcine, kao i svih drugih.

U Srbiji je trenutno prijavljeno 82 slučajeva neželjenih reackija na vakcinu AstraZeneke, ali su sve bile uobičajeno blage, poput bola na mestu uboda, otok, malaksalost i povišena temperatura. Zelić je istakao da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja, opstrukcije i prekida protoka krvi kroz krvne sudove koji su izazvali tu zabrinutost u EU.

- Mi smo juče imali sastanak sa Kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu, na kojem su bili predstavnici Evropske agencije za lekove, koji su potvrdili isto to. Mi smo dan ranije, pre saopštenja EMA, izdali naše saopštenje gde smo želili da uverimo građane da je odnos koristi i rizika neuporedivo na strani koristi - naglasio je Zelić.

Napomenuo je da do sada nije bilo neželjenih reakcija ni na AstraZenekinu vakcinu, a ni na ostale koje bi zabrinule.

Neželjene reakcije

U Srbiji je najviše građana primilo Sinofarm vakcinu, a dostupne su vakcine AstraZeneke, Fajzerov i Sputnjik V. Ukupno je prijavljeno 626 neželjenih reackija.

kineska vakcina sinofarm Foto: Profimedia/AFP; pixabay

- Dvesta se odnosilo na Fajzerovu vakcinu, 224 na Sinofarmovu, 118 na Sputnjik V i 82 na AstraZenekinu. U dva slučaja nismo mogli da definišemo koja je vakcina - rekao je Zelić.

Naglasio je da svi ovi slučajevi spadaju u kategoriju blažih bilo lokalnih ili sistemskih neželjenih reakcija.

Na pitanje da li je bilo građana koji su morali u bolnicu zbog neželjenih reakcija, Zelić kaže da su imali nekoliko slučajeva težih neželjenih reakcija.

- Ukupno su četiri povezana sa vakcinama. Prijavljuju se i druge neželjene reakcije težeg tipa, ali se pokazuje istragom da one nemaju veze sa vakcinama i to je jako bitno da građani razumeju da se mi maksimalno posvećujemo svakom ovom slučaju, da istražujemo šta se desilo i dolazimo do odgovora koji je u interesu pre svega populacije, ali i zaštiti od kovida - naveo je.

Kada uporedimo sve ove neželjene reakcije ne mogu se staviti u istu kategoriju sa onim što može da izazove kovid 19, poručio je Zelić.

Istakao je da su građani koji su bili bolnicama sada dobro, kao i da nikakvih dugotrajnih posledica nije bilo.

Video: Potpisan Ugovor o kupovini nove količine Sinofarm vakcina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Validno poredjenje

    20. mart 2021 | 12:17

    Br.prijavljenih n.dejstava moze da se uporedi prema proizvodjacima samo kao procenat u odnosu na date vakcine. Nije isto ako je dato npr. 1 milion doza kineskih vakcina ,a Astra Zeneke mozda 50.000 doza i da uporedjujemo po br.prijavljenih n.dejstava.

  • Goca

    20. mart 2021 | 10:49

    Primila sam Kinesku i dobro se osecam.

  • Milos

    20. mart 2021 | 10:46

    Znaci fajzerova najgora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA