≫ 

Doktorka iz KBC "Dragiša Mišović": Raste broj trudnica sa kovidom 19, kliničke slike sve teže

Buduće mame su sada ugroženije u odnosu na prvi i drugi talas epidemije korona virusa

  • 0
Trudnica, trudna žena, korona virus Foto: Pixabay

Načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" Slađana Mihajlović kaže da raste broj kovid pozitivnih trudnica koje razvijaju sve teže kliničke slike.

- Od početka godine rođeno je 25 zdravih beba od kovid pozitivnih mama – kaže dr Mihajlović za RTS. - Tokom prošle godine smo ih imali 177, tako da raste broj kovid pozitivnih trudnica, što je veoma zabrinjavajuće.

Prema njenim rečima, trudnice su sada ugroženije u odnosu na prvi i drugi talas epidemije korona virusa. Kao razlog navodi opuštanje:

- Mislim da ih je lepo vreme izmamilo napolje i po kafićima. Teže su kliničke slike neminovno. Kod nas leže samo trudnice kojima je potrebna terapija kiseonikom i intravenska.

Dr Mihalović podseća da se kovid pozitivne trudnice sa blažim simptomima pregledaju u kovid ambulantama po Beogradu. I u KBC „Dr Dragiša Mišović“ postoji kovid ambulanta za trudnice, gde im se ordinira terapija.

- U slučaju da su za hospitalizaciju, onda se primaju na bolničko lečenje - kaže dr Mihajlović i dodaje da svi oko trudnica treba da se vakcinišu i da se čuvaju.

Poštovanje mera je broj jedan. Kada se razbole i kada dođu kod nas, već su nešto propustili i napravili grešku – navodi načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo.

Prema njenim rečima, između 24. i 34. nedelje trudnoće javlja najteža klinička slika kod kovid pozitivnih trudnica.

Video: Da li mogu da se vakcinišu trudnice?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA