≫ 

Napravili su vakcinu protiv korone, sada rade na cepivu koje će zaustaviti rak: Par koji menja svet

Naučnici poreklom iz Turske, koji stoje iza Bajontekove vakcine protiv virusa korona, istu tehnologiju testiraju i na cepivima protiv multipla skleroze i karcinoma

  • 6
Ozlem Tureči i Ugur Šahin; foto screenshot Youtube/Haber Luften Ozlem Tureči i Ugur Šahin; foto screenshot Youtube/Haber Luften

Ozlem Tureči i Ugur Šahin, bračni par iz Turske koji je u Nemačkoj osnovao kompaniju Bajontek, intenzivno radi na vakcini protiv karcinoma.

Njihova vakcina protiv korona virusa koja se koristi u više desetina zemalja sveta, a koja je zasnovana na mRNA tehnologiji, pokazala je izvanredne rezultate u zaustavljanju pandemije.

- Isplati se donositi hrabre odluke i verovati da ćete, ako imate izvanredan tim, moći da rešite svaki problem i prepreku koji iskrsnu tokom rada – izjavila je Ozlem Tureči za AP.

Tureči, inače Nemica turskog porekla, otkrila je da je mRNA tehnologija idealna da nauči ljudski organizam kako da se bori protiv virusa.

Prema njenim rečima, isti princip se može koristiti i za borbu protiv malignih bolesti.

- Imamo nekoliko različitih vakcina zasnovanih na mRNA – otkrila je naučnica. - Očekujemo da ćemo za samo nekoliko godina pripremiti svoje vakcine protiv raka tako da možemo da ih ponudimo svetu.

U okršaj i protiv multipla skleroze

Naučnici iz kompanije Bajontek razvili su još jednu vakcinu za koju tvrde da leči multipla sklerozu (MS) kod miševa.

Nova MS vakcina deluje na sličan način kao i vakcina protiv korona virusa, a proizvedena je u saradnji sa američkim farmaceutskim gigantom Fajzer.

Delić genetskog materijala poznat kao mRNA ubacuje se putem vakcine u organizam i „uči“ ga da proizvede protein koji daje imunitet.

BioNTech kompanija logo Foto: Tanjug/AP

U slučaju vakcine protiv korona virusa, ovaj protein imitira izbočeni šiljak virusa, koji pokreće imuni sistem da počne da stvara antitela. Ukoliko se osoba kasnije inficira korona virusom, imunološki sistem brzo ponovo stvara antitela i bori se protiv infekcije pre nego što se ona proširi.

U slučaju MS vakcine, mRNA tehnologija zaustavlja sopstveni imunološki sistem tela da napada neurone u mozgu i kičmenoj moždini, što sprečava eventualni gubitak telesnih funkcija.

Klinička ispitivanja na miševima otkrila su da je vakcina izlečila bolest, zaustavila napredovanje bolesti i vratila neke motoričke funkcije koje su već bile izgubljene.

Kako deluje mRNA tehnologija?

Vakcina koja je bazirana na mRNA tehnologiji daje telu upustva za stvaranje antitela koji ga pripremaju za napad na određeni virus. Isti princip se, tvrdi Tureči, može primeniti i da bi imuni sistem reagovao na tumore.

Ugur Sahin, Ozlem Tureci Tureči, vakcina koronavirus BioNTech BioNTek Foto: Tanjug/AP

Ovu tehnologiju bračni par Tureči - Šahin razvijao je skoro dve decenije. Kada je izbila pandemija korona virusa, odlučili su da je testiraju. Ostalo je istorija.

Video: Mrzite život, plašite se korone... ovaj čovek na hemoterapiji će vas motivisati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    22. mart 2021 | 17:22

    Svaka cast. Ovo jos jednom pokazuje da migranti pokrecu svet. Tako je bilo kroz istoriju. Setimo se sina sirijskog izbeglice tvorca Apple najace firme na svetu Stiva Jobsa, Tesle, Pupina....Migranti su najveci radnici na svim nivoima.

  • Ljilja

    22. mart 2021 | 17:40

    Genijalno. Nauka je jedini pravi progres sveta. Sve ostalo su budalastine u koje covecanstvo vec dugo ulaze novac tako da su nazalost najbolji studenti povuceni ka marketingu, bankarstvu... Dok jos postoji srednja klasa nauka hvata vazan zamajac.

  • M.K.

    22. mart 2021 | 23:39

    Dr.Ozlem Tureči i Prof Ugur Šahin jesu poreklom iz Turske ali nisu Turci vec Kurdi,svakako veliki Naucnic hvala im!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA