≫ 

Brazilski soj korone registrovan u Njujorku: Zarazniji je i može da dovede do reinfekcije

Stručnjaci kažu da rešenje ipak postoji

  • 5
foto Pixabay foto Pixabay

Bilo je samo pitanje vremena kada će se brazilska varijanta korona virusa P.1 probiti kroz SAD i stići u Njujork. Više od desetak država sada je prijavilo slučajeve brazilskog soja korone, nakon što je prvi put identifikovan kod pacijenta u Minesoti početkom januara.

Sada se brazilski soj pojavio i u Njujorku. Pacijent koji je imao pozitivan test na verziju P.1, stanovnik je Bruklina u devedesetim godinama bez istorije putovanja.

Brazilski soj korona virusa smatra se izuzetno zaraznim i čak je doveo do nekih slučajeva ponovne infekcije kod osoba koje su se već oporavile od kovida-19. Do danas je zabeleženo najmanje 48 slučajeva ove varijante u više od 16 država, a sada je prisutna u najmanje 25 drugih zemalja.

Iako stručnjaci predviđaju da će varijante uskoro ugroziti britanski soj korona virusa koji je dominantan u SAD, masovna vakcinacija to bi trebalo da spreči. Međutim, u više država više nije na snazi obavezno nošenje maski, u restoranima se ne poštuje fizička distanca, a velika okupljanja ljudi mogla bi negativno da utiču na suzbijanje širenja korona virusa.

Do sada je Florida prijavila 21 slučaj brazilske varijante, najveći broj do sada zabeležen u SAD, prema podacima Centra za prevenciju i kontrolu bolesti. U međuvremenu, britanska varijanta koja predstavlja do 30% infekcija kovid-19 u SAD, prema vodećem američkom epidemiologu dr Entoniju Faučiju, sada je prijavljena u svih 50 američkih država i najmanje 94 zemlje.

Najmanje 180 slučajeva južnoafričke varijante, B.1.351, predstavlja rastuću pretnju, zajedno sa takozvanim domaćim varijantama, B.1529 (Njujork) i kalifornijskim B.1429 i B.1.427.

- Prisustvo brazilske varijante u Njujorku nije iznenađujuće jer je nekoliko država to već prijavilo, a sekvenciranje je ograničeno u SAD, tako da ima više neidentifikovanih slučajeva - rekao je epidemiolog dr Ameš Adalja.

foto Pixabay foto Pixabay

- Iako brazilska varijanta može da predstavlja određene poteškoće za trenutne vakcine, sve vakcine su ipak efikasne u sprečavanju ozbiljnijih formi bolesti i smrti. Sa ovom zaraznijom varijantom, rešenje je nastavak ubrzane vakcinacije.

Genetičar dr Erik Topol primetio je da, iako je varijanta P.1 sigurno zarazna, nije poput britanskog soja, koji je za sada prisutan u najmanje 30% slučajeva u SAD.

On je napisao da je varijanta P.1 "veoma dobro reagovala na ’Džonson i Džonson’ vakcinu i da svi podaci podržavaju puni odgovor na mRNK vakcine".

Ipak, naučnici strahuju da bi brazilski soj virusa mogao da ima veće šanse da izbegne zaštitni imunitet izazvan prethodnom infekcijom, ali ne i imunitet koji je stvoren vakcinacijom. Istraživači ove studije koja za sada nije prošla recenziju koristili su genomske podatke i podatke o smrtnosti da bi došli do navedenih zaključaka.

Vakcina Džonson i Džonson Foto: Tanjug/AP

Dr Erik Feigl-Ding takođe je pokrenuo pitanje neusaglašenih podataka iz Brazila, u vezi sa povećanom prenosivošću varijante P.1.

U nedavnom intervjuu, odgovarajući na pitanje o reakciji varijanti korona virusa na vakcinu „Džonson i Džonson“ u Brazilu i Južnoj Africi, infektolog Monika Gandi objasnila je da „ne možemo definitivno reći da je razlika u ovim regionima posledica više varijanti, ali to je pretpostavka.“

U Brazilu je 69% cirkulišućeg virusa pripadao varijantama P.1 / P.2 u vreme izvođenja ispitivanja, dok je u Južnoj Africi 95% najprisutnija varijanta bila B.1351.

Iako je „Džonson i Džonson“ vakcina pružala manju zaštitu od blage i umerene bolesti u ovim regionima, bila je visoko efikasna od težeg oblika kovida i smrti.

- Iako sam zabrinuta zbog porasta broja slučajeva ove verzije u Brazilu u svetlu sporih stopa vakcinacije, i dalje mislim da će trenutne vakcine biti efikasne protiv varijante P.1 – rekla je Gandi.

-Uprkos otkrivanju brazilske varijante korona virusa u Njujorku, nisam zabrinuta za one koji su već vakcinisani. Najbolji način da se izbegne dalje širenje virusa je vakcinacija što je brže moguće.

Video: Đerlek: Situacija zabrinjavajuća, britanski soj dominatan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anamary

    22. mart 2021 | 18:59

    Koji li je soj sledeci ????Koja se Država pobuni protiv Korone iz nje odmah krene virus!Ne razumem nas narod zašto trče za vakcinom?Nemci bojkotuju vakcine samo 6% se vakcinisalo a mi ?????

  • Света гора

    22. mart 2021 | 18:26

    МОЛИТВА СВЕТОМ СВЕШТЕНОМУЧЕНИКУ ХАРАЛАМПИЈУ О, предивни свештеномучениче Харалампије, мукотрпниче несавладани, свештениче Божји који васцели свет заступаш. Погледај на мољење нас који поштујемо свештени спомен твој, измоли нам од Господа Бога опроштај грехова наших, да се не разгневи на нас до краја, што сагрешисмо и недостојни се милосрђа Његовог показасмо. Моли се Господу Богу да ниспошље мир на градове и села наша, да нас избави од најезде туђинаца, међусобне борбе и сваког раздора и нереда. Утврди, свештеномучениче, веру и благочешће у свим чедима православне Цркве хришћанске, и моли се да нас избави Господ Бог од јереси, раскола и свакога сујеверја. О, милосрдни мучениче, моли се Господу за нас, да нас сачува од глади и сваке болести, и да нам подари изобиље плодова земаљских, и умножење стоке потребне људима и свега што нам је на корист а понајвише да се удостојимо, молитвама твојим, Царства Небеског Христа Бога нашега, Коме приличи част и поклоњење, са Беспочетним Оцем Његовим и Пресветим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

  • E..

    22. mart 2021 | 19:13

    ..do k....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA