≫ 

Srbija ima 5.800 doza leka protiv korona virusa: Kako deluje i kome je namenjen

- Njegova efikasnost je 95 odsto - navela je direktorka RFZO

  • 13
infuzija foto: pixabay.com

Direktorka RFZO Sanja Škodrić kaže da Srbija ima 5.800 doza inovativnog leka protiv korona virusa, američkog proizvođača Eli Lilly.

Kako je objasnila u razgovoru za TV Prva, ovo je lek iz grupe monoklonskih antitela i deluje tako što se vezuje za mesta gde se virus inače vezuje za ćelije i tako sprečava dalju progresiju bolesti.

- Lek se vezuje za ta mesta i sprečava virus da se dalje vezuje za ćelije u našem organizmu. Njegova efikasnost je 95 odsto. Lekova iz ove grupe ima puno, neki su i dalje u kliničkim studijama, ali mi nabavljamo isključivo one koji su pokazali najveću efikasnost - kazala je Škodrić.

Ona dodaje da se ovakav lek daje jednom, kroz infuziju i nije potrebno da pacijent bude hospitalizovan.

- Lek je namenjen pacijentima koji imaju lake do srednje simptome bolesti, a u riziku su da razviju tešku kliničku sliku, dakle pacijentima koji imaju dijabetes, hipertenziju, kardiovaskularne bolesti i gojaznim pacijentima. Daje se pozitivnim pacijenitma, ali isključivo u prvih 10 dana od pojave simptoma, nakon toga on nema efikasnost - objasnila je diretorka RFZO.

Lek je dostupan samo u kliničkim ili kliničko-bolničkim centrima, zato ga i u Nemačkoj ima samo u tri ustanove, istakla je Škodrić.

Nove količine ovog leka, prema rečima direktorke RFZO, u Srbiju stižu tokom aprila i maja, ali napominje da ga trenutno ima dovoljno.

Srbija je, navodi Škodrić, četvrta zemlja u Evropi koja poseduje ovaj lek, pored Nemačke, Mađarske i Češke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Rodic

    23. mart 2021 | 10:06

    Moja mama je 11.03. Primljena u bolnicu sa svim navedenim udruženim bolestima i tada sa blagom mrljom na plućima i smanjenom saturacijom, idealan kandidat za ovaj lek koji niti joj je ponudjen niti ga je dobila. Danas se na respiratoru bori za život..

  • Sanda

    23. mart 2021 | 11:31

    Sigurno nije kupljen za sirotinju.

  • ...

    23. mart 2021 | 13:36

    Mogu da napišem iz svog iskustva da mi je pomogao lek EKOVIR. Imate ga u apotekama, i znam jos ljudi kojima je pomogao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA