≫ 

Bolnica u Bejrutu pacijentima služi vegansku hranu: Evo šta o tome misli naša nutricionistkinja

- Naši pacijenti više se neće buditi posle operacije da bi ih dočekali šunka, sir, mleko i jaja..., upravo ona hrana koja je možda doprinela njihovim zdravstvenim problemima - objavili su iz bolnice Halek

  • 1
povrće, meso, hrana, namirnice Pixabay.com

Polemika da li konzumirati meso ili izbegavati ovu namirnicu traje decenijama. Čini se da se i mišljenja mnogih menjaju u skladu sa trendovima sa Zapada, pa se i na srpskim tanjirima sada sve češće nalaze jela za koja smo davno tvrdili da su samo prilog uz glavni obrok.

Oprečna su i istraživanja, a i saveti stručnjaka. Tako neki tvrde da bi obroci trebalo da budu zasnovani na mesu, dok je preporuka drugih da bi njegovo unošenje trebalo svesti na minimum.

Ipak, ključ je, kao i za sve, u balansu.

Međutim, tako ne misle u jednoj bolnici u Libanu, koja je postala prva bolnica na svetu koja služi veganske obroke svojim pacijentima kako bi, naveli su, pomogla u njihovom bržem oporavku.

Promena jelovnika usledila je zbog prelaznog perioda, kada je pacijentima ponuđeno da biraju hranu životinjskog porekla i veganske obroke, uz sugestije o zdravstvenim prednostima odabira biljne hrane, nasuprot hrani životinjskog porekla.

Bolnica je promene u načinu ishrane pacijenata objavila na Instagramu.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Hayek Hospital (@hayekhospital)

- Naši pacijenti više se neće buditi posle operacije da bi ih dočekali šunka, sir, mleko i jaja..., upravo ona hrana koja je možda doprinela njihovim zdravstvenim problemima - objavila je bolnica Halek.

- Kada Svetska zdravstvena organizacija klasifikuje prerađeno meso kao kancerogenu grupu 1A koja uzrokuje rak, a spada u istu grupu kao i duvan, a crveno meso kao kancerogenu grupu 2A, tada je služenje mesa u bolnici isto kao služenje cigareta u bolnici - naveli su iz bolnice.

Da li je ovakva odluka ispravna pitali smo nutricionistkinju Branku Mirković koja je objasnila koji je mogući povod za tako nešto. Kako je navela, ukoliko se odluka zasniva na preporukama SZO, članice potpisnice ugovora sa istom moraju da ih poštuju.

- Ako je propisano da nije dozvoljeno konzumiranje mesa, ustanove moraju to da ispoštuju - kaže nutricionistkinja.

Ipak, ona smatra da bi pacijenta trebalo proceniti individulano.

- Nije humano, ukoliko to garantuje brži oporavak, nekome uskratiti meso - kazala je Mirković za Telegraf.

Video: Alternetiva za meso: Evo kako napraviti vegansku piletinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    25. mart 2021 | 10:38

    Ne vidim problem, lekari su sigurno pacijentima izbalansirali obroke tako da unesu dovoljno svih nutrijenata potrebnih za zdrav život.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA