≫ 

Deca će moći da prime vakcinu protiv korona virusa već od avgusta, ispitivanja u toku

U Velikoj Britaniji uskoro će i mlađi moći da se vakcinišu kako bi se suzbilo širenje zaraze

  • 13
Vakcina za decu Foto: Shutterstock

Kampanja vakcinacije protiv korona virusa u Velikoj Britaniji od avgusta bi mogla da se proširi i na decu. Cilj vakcinacije najmlađih je sticanje kolektivnog imuniteta u ovoj zemlji, pišu britanski mediji.

Vlada mora da primeni određene mere dok podaci tekuće studije vakcine za decu koju sprovodi Univerzitet Oksford ne potvrde njenu sigurnost i efikasnost u starosnoj kategoriji od šest do 17 godina.

Poznato je da deca mogu da dobiju kovid-19, a prema do sada raspoloživim podacima ona se razboljevaju ređe od odraslih i u većini slučajeva sa manje ozbiljnom kliničkom slikom. Međutim, postojao je izvestan broj dece (od kojih je većina imala već postojeću medicinsku anamnezu) koja su razvila ozbiljnije simptome kada su se zarazila i trebalo je da odu u bolnicu.

Ono o čemu naučnici širom sveta mesecima pričaju je da bi deca mogla da budu prenosioci korona virusa, a da pritom sama nemaju nikakve simptome.

Zato naučnici veruju da bi vakcinisanje dece moglo da uspori širenje bolesti.

Dete devojčica vakcina Foto: Shutterstock

Mlađa deca i bebe imaju imuni sistem koji se razlikuje od imunog sistema kod odraslih. Kako stare, tako njihov imuni sistem sazreva do te mere da postoji vrlo malo razlika u imunom sistemu između starijih tinejdžera i mladih odraslih osoba.

Da li je sigurno i etički testirati vakcine na deci? 

Testiranje vakcina kod dece je zapravo vrlo uobičajeno. Vakcine koje ćete dobiti kao beba ili kao starije dete prvo će biti testirane u kliničkim ispitivanjima ciljnih starosnih grupa kako bi se obezbedila sigurnost i efikasnost pre šire upotrebe.

Pri odabiru starosne grupe učesnika u ispitivanju biraju se oni koji će imati najviše koristi od vakcinacije. U ovoj studiji razmatraju zdravu decu uzrasta od šest do 17 godina, onu školskog uzrasta za koju se sumnja da može doprineti prenošenju virusa, prenosi BBC.

Mlađa deca i bebe su najmanje pogođeni ovim virusom i verovatno ne doprinose mnogo prenošenju virusa, zbog čega nisu obuhvaćeni ovom studijom.

Kako se sprovodi ispitivanje?

Deca će dobiti ili oksfordsku, odnosno AstraZeneka vakcinu protiv korone ili kontrolnu vakcinu protiv meningitisa, nazvanu MenB. Svi će dobiti dve doze iste vakcine - polovina će dobiti drugu dozu posle četiri nedelje, a polovina će dobiti drugu dozu posle 12 nedelja.

AstraZeneca AstraZeneka vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Od učesnika i njihovih roditelja biće zatraženo da popunjavaju e-dnevnik 28 dana nakon prijema svake doze vakcine kako bi evidentirali sve simptome. Takođe će imati pet testova krvi tokom studije za procenu imunološkog odgovora na vakcinu.

Izvori uključeni u pripreme rekli su da je avgust najraniji period u kom bi mlađi od 18 godina mogli da dobiju cepivo - mesecima ranije nego što se očekivalo.

Izrael, zemlja sa najvećim brojem vakcinisanih građana, već daje vakcine 16-godišnjacima i 17-godišnjacima pošto je utvrđeno da su vakcine protiv korona virusa sigurne i bezbedne u ovoj starosnoj grupi.

Studija u Velikoj Britaniji će testirati vakcinu AstraZeneka na 300 dece uzrasta od šest do 17 godina, a zaključci se očekuju u junu ili julu.

Video: Vučić: Primiću vakcinu narednih dana tamo gde je najmanje vakcinisano

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Simatovic Zdravko

    24. mart 2021 | 19:55

    Tihi uvod u obaveznu covid vakcinaciju dece i u Srbiji na jesen.Budite se narode.Deca Vam ovo nikada nece oprostiti kad porastu ako uopste i ostanu u zivotu u medjuvremenu.

  • Marki

    24. mart 2021 | 19:26

    Nemoj neko da se igra da i u Srbiji proba nesto ovako... Ko hoce neka primi,u suprotnom ocekujte proteste ne samo muskaraca nego i zena,prvenstveno majki....

  • 5544

    24. mart 2021 | 19:58

    Necemo, Nezelimo,Nedamo nasu decu!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA