Ovo nisu kovid pluća: Zastrašujuće promene posledica su upotrebe proizvoda koji mnogi koriste

Stručnjaci odavno upozoravaju da su svi duvanski proizvodi štetni

  • 1
promene na plućima izazvane upotrebom elektronske cigarete; foto privatna arhiva promene na plućima izazvane upotrebom elektronske cigarete; foto privatna arhiva

Devojka (20) iz Moskve hospitalizovana je sa ozbiljnim promenama na plućima koje su se pojavile kao rezultat upotrebe elektronskih cigareta.

Prethodnih meseci lekari su delili snimke pluća zahvaćenih korona virusom. Promene koje smo imali prilike da vidimo su zaista dramatične, ali nije samo SARS-CoV-2 krivac za fleke i senke na plućima.

Mnogi koji žele da ostave klasične cigarete opredeljuju se upravo za elektronske, uvereni da će tako naneti manje štete svom zdravlju. Međutim, zdravstveni stručnjaci odavno upozoravaju da su elektronske cigarete štetne kao i svi drugi duvanski proizvodi.

Upotreba elektronskih cigareta povećava rizik od kovida 19 

Pored toga, upotreba elektronskih cigareta utiče na pluća mladih tako da oni češće obolevaju od kovida-19 nego nepušači iste starosne dobi, dokazali su naučnici Univerziteta u Stenfordu.

U avgustu 2020. tim medicinara okupljenih oko profesorke pedijatrije Boni Halpern-Felšer iz Škole medicine Univerziteta Stenford objavio je rezultate studije na tu temu u stručnom časopisu Journal of Adolescent Health.

Studija je pokazala da se među onima koji su bili pozitivni posle testiranja na SARS-CoV-2 virus, korisnici e-cigareta nalaze pet puta češće nego prosečni građani. To ne znači neizostavno da je rizik za infekciju za korisnike e-cigarete veći nego za druge.

Ali, onaj ko se zarazio virusom i istovremeno puši e-cigarete pet puta većom verovatnoćom će razviti simptome poput kašlja, temperature, umora ili problema sa disanjem. Jer, ko ne razvije simptome često ni ne ide na testiranje.

Elektronska cigareta Foto: Pixabay

- Adolescenti i mladi odrasli moraju da znaju da neko ko konzumira e-cigarete neposredno povećava rizik od kovida-19. Jer, tako oštećuje pluća – izjavila je voditeljka studije Šivani Mathur Geja.

- Mnogi veruju da ih njihova starosna dob štiti od simptoma kovida-19. Ali, podaci pokazuju da za ljude koji konzumiraju e-cigarete to ne važi. Rizik od bolesti se ne povećava malo, već zaista jača.

Upozorenje SZO

Svetska zdravstvena organizacija bila je prva institucija koja je zatražila zabranu prodaju e-cigareta maloletnicima i njihovu upotrebu u zatvorenim prostorima. Stručnjaci iz ove organizacije smatraju da postoji dovoljno dokaza da se deca, tinejdžeri i trudnice upozore na upotrebu elektronskih nikotinskih inhalatora, jer izloženost nikotinu ima dugoročne posledice na razvoj mozga.

Takođe, SZO je 2016. godine na sednici Okvirne konvencije o kontroli duvana predstavila poseban izveštaj o elektronskim cigaretama i sličnim proizvodima, razmatrajući glavne podatke i dokaze o štetnosti ovih proizvoda koji su tada bili dostupni.

Utvrđeno je da aerosol odnosno tečnost u okviru e-cigareta obično uključuje različite hemijske supstance. Mnoge od ovih hemikalija su toksične i poznato je da mogu uticati na zdravlje, što za rezultat ima patološke promene u različitim organima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    24. mart 2021 | 14:34

    Ništa ovde ne razumem! Suprug i ja smo u novembru ležali u bolnici i ličili se od korone! Svi koji su ležali s nama i u njegovoj i u mojoj sobi , a bilo nas je po osmoro u svakoj sobi, svi pacijenti su bili nepušači! Pricam samo moje iskustvo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA