Kad žele da budu fit, mnoge žene se oslanjaju na limun: Nutricionista otkriva da li je to zdravo

Čuvena voda sa limunom svakog proleća "vaskrsne" kao brzopotezno rešenje za topljenje sala

  • 0
limun foto: pixabay.com

Početkom proleća, mnogi se suočavaju sa problemom viška kilograma, te se okreću "magičnim" načinima ishrane koji obećavaju brze rezultate.

Svakog proleća, pa i ovog, u želji da što pre smršaju žene masovno dele "dijetu sa limunom", u okviru koje se preporučuje konzumiranje 2-3 litre vode u koju treba iscediti oko 6 limunova. Ova voda se pije ujutru "na prazan stomak" i pre svakog obroka.

Navodno, gubitak masnih naslaga je zagarantovan, koža će biti lepša, kosa će postati bujnija, a sav višak masti iz organizma će nestati "za tili čas, kao rukom odnesen".

Ali, da li je baš tako? Mnogi će, iz iskustva, reći da nije. Put do vitke linije bez rizika po zdravlje nije moguć, pogotovo ne "preko noći".

Pa ipak, može li limun da pomogne u gubitku nataloženih kilograma i koja količina ovog voća je optimalna? Na ovu temu razgovarali smo sa nutricionistom Dušankom Lacmanović.

- Danas na internetu možemo da nađemo svakakve programe ishrane, ali važno je voditi računa o tome ko preporučuje tu određenu dijetu i da li je ta osoba stručna. Jedna od tih popularnih ishrana jeste upravo dijeta sa gotovo neograničenom količinom limuna i vode - kaže nutricionista Lacmanović za Telegraf.

Opasnost ove dijete

Mnogi će reći - limun je zdrav, i neće pogrešiti. Naime, ovo citrusno voće je puno nutrijenata, sadrži visok nivo vitamina C, A, B1 i B6, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, bioflavonoida i folne kiseline. Povoljno deluje na rad jetre, creva, želuca, imunog, nervnog i kardiovaskularnog sistema.

limun Foto: Pixabay

- Ako redovno konzumirate limun, možete sprečiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripa, prehlade, artritisa, visokog krvnog pritiska, bakterijskih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, a prema najnovijim istraživanjima i raka - objašnjava sagovornica Telegrafa.

Ipak, otkrila je da konzumiranje limunade u prevelikoj količini može vremenom da prouzrokuje probleme sa sistemom organa za varenje i da izazove oštećenje sluzokože želuca.

Idealna dnevna količina limuna

- Postoji puno načina da ovu namirnicu uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu. Možete da dodajete limunov sok u salate ili druga jela, ali najjednostavniji način je da svaki dan popijete 1-2 čaše mlake vode s limunom - otkriva nutricionista i dodaje da je za taj napitak sasvim dovoljno dnevno iskoristiti pola limuna.

Sve preko preporučene količine vremenom može da ima štetan uticaj i da izazove gastrointestinalne probleme.

- Preporuka bi bila da dan započnete čašom mlake vode, u koju možete da dodate četvrtinu isceđenog limuna. Važno je da doručkujete pola sata, do 45 minuta posle ustajanja, a posle toga rasporedite obroke na 3-4 sata, u vidu užine, ručka, druge užine i večere, koja bi trebalo da se završi 3-4 sata pre odlaska na spavanje - savetuje nutricionista.

Dušanka Lacmanović Dušanka Lacmanović/ Foto: Privatna arhiva

Problem sa brzopoteznim dijetama

Dijeta je, objašnjava Lacmanovićeva, način ishrane, koji u nekim slučajevima prerasta i u način života, a koji se uglavnom praktikuje u borbi protiv gojaznosti kao i nekih drugih problema, poput celijakije, raznih netolerancija i alergija.

Ona podseća da dijeta koja garantuje brzi gubitak kilograma može da dovede do prevelikog opterećivanja organizma, a kako osoba ne bi rizikovala zdravlje, Dušanka savetuje konsultacije sa stručnjakom oko najboljeg individualnog programa ishrane.

- Kod zdrave dijete nikada ne dolazi do takozvanog "jojo efekta". Da bi se došlo do željene telesne težine neophodno je da osoba stekne zdrave navike, nauči da pažljivo bira namirnice i uravnoteži svoju ishranu. Tim metodama je obično normalan gubitak oko 3-4 kilograma mesečno, uz konsultacije sa nutricionistom - zaključuje nutricionista.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA