Ako se budite da biste urinirali više puta tokom noći, recite to svom lekaru - može biti alarmantno

Buđenje usred noći nije prijatno iskustvo - posebno kada ste primorani da ustanete iz kreveta

  • 0
Buđenje, spavanje, san, nesanica, raskid, otuđenost, ljubavni problemi, brige, muškarac, stres

Foto: Shutterstock

Postoji mnogo razloga zbog kojih biste mogli biti budni noću, a jedan od njih je i pražnjenje bešike. I dok je nužno mokrenje usred noći daleko od neobične pojave, ono bi moglo biti pokazatelj da nešto nije u redu ukoliko se to događa prečesto.

Stručnjaci savetuju da bi trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom ako se više puta tokom noći budite i odlazite do toaleta.

Sumnja na nokturiju

 

U srednjoj životnoj dobi jedno buđenje tokom noći zbog potrebe za mokrenjem je očekivano, ali ako je broj poziva na mokrenje češći, trebalo bi da to kažete svom lekaru opšte prakse.

Naime, postoji niz bolesti koje bi mogle da uzrokuju nokturiju, a zasnovane su na jednoj od tri glavne kategorije - poremećaji centralnog nervnog sistema, poput tumora mozga i apneje u snu; kardiovaskularni poremećaji, uključujući srčanu insuficijenciju i tešku bolest proširenih vena; i poremećaji mišića bešike, poput dijabetesa, raka bešike ili uvećane prostate.

Bešika

Foto: Pixabay.com

Benigniji uzroci

 

Nokturija takođe može biti znak infekcije urinarnog trakta ili infekcije bešike, navodi Healthline.

Ali čak i ove infekcije mogu imati ozbiljne posledice ako se ne leče. Dr Dirbhajl Kolins, doktor medicine Univerzitetske bolnice u Korku, takođe upozorava da određeni lekovi, poput diuretika i relaksansa mišića, mogu da izazovu nokturiju kao neželjeni efekat.

WC šolja toalet kupatilo

Foto: Shutterstock

- Da bi dijagnostikovao uzrok, vaš lekar će pregledati vašu medicinsku istoriju, uključujući spisak lekova koji koristite, i zatražiće od vas da vodite dnevnik unosa tečnosti. Takođe vas može poslati na analizu krvi i urina, skeniranje bešike ili cistoskopiju - navodi Kolins.

Buđenje noću može uticati na vaše telo bez obzira na uzrok

 

Čak i ako osnovni uzrok nije ozbiljan, nokturija i dalje može negativno uticati na vaše telo, kaže Angela Fišmen, specijalista za nokturiju.

- Što se češće budite noću zbog bešike, to je vaše telo pod većim stresom. To, naravno, može uključivati smanjeno ukupno vreme spavanja i fragmentiraniji san lošijeg kvaliteta zbog kog postajete preterano pospani tokom dana, što ometa vaš fokus i može da utiče na  vaše raspoloženje - kaže Fišmen.

Za starije odrasle osobe, Fišmen kaže da nokturija može stvoriti veći rizik od padova i povreda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA