≫ 

Zaboravljate gde ostavljate stvari, ne pamtite informacije? 5 načina kako da poboljšate memoriju

Ovako se trenira pamćenje

  • 3
Mozak Foto: Freepik.com

Da li neprestano zaboravljate gde ostavljate stvari i teško se sećate informacija koje ste pročitali jutros? Vreme je da počnete da trenirate pamćenje.

Nije potrebno izvoditi posebne vežbe za poboljšanje pamćenja. Stručnjaci nude jednostavne tehnike koje lako možete da usvojite, a koje će vam pomoći u poboljšanju pažnje, pamćenja i koncentracije.

Zapamtite pre nego što izguglate

Internet pruža pomoć kada bi trebalo da pomenete ime autora knjige ili neku drugu činjenicu. Međutim, toliko smo navikli na Google da to dovodi do takozvane „digitalne amnezije“.

Digitalna amnezija

Sara Mednik je kognitivna naučnica i smatra da se ne bi trebalo uvek oslanjati na internet.

- Mozak je mašina koju ili koristite ili gubite. Kada pamtimo informacije, a zatim ih se setimo nakon nekog vremena, aktiviramo hipokampus i prefrontalni korteks - područja mozga usko povezana sa pamćenjem. Ako se svaki put obratimo Guglu, ova područja će oslabiti - navodi Mednik i savetuje da sledeći put kad se nečega ne setite u prvi mah ipak poverujete mozgu i dajte mu priliku da vam da tačan odgovor.

Pamćenje, zaboravnost Foto: Freepik.com/Seva Levitsky

Što više razmišljate o nečemu ili isprobavate nove pristupe, to više angažujete svoj mozak, kaže Sara Mednik.

Pokušajte da odspavate

San je taj koji sve ono što smo juče naučili pretvara u stvarno znanje. Dobar san ništa ne može da zameni. Međutim, Mednik tvrdi da nas čak sat i po sna tokom dana čini efikasnijim, kreativnijim i bolje fokusiranim na posao. Zato se danju lakše i brže sećamo.

Vežbanje je ključ uspeha

Mala studija obavljena 2019. godine pokazala je da su ljudi koji su vežbali najmanje 30 minuta dnevno na sobnom biciklu pamtili imena bolje od onih koji nisu. Dr Gari Smol primećuje da je vežbanje izuzetno dobro za naš mozak.

- Tokom vežbanja, krv, zasićena kiseonikom i hranljivim sastojcima, hrani naš mozak. Vežbanje takođe stimuliše telo da proizvodi proteine, koji deluju podsticajno na mozak - kaže dr Smol.

Zaboravnost, pamćenje Foto: Freepik.com

Zaboravite na multitasking

Izvođenje nekoliko aktivnosti odjednom čini da se osećamo produktivnijima. Ali, naš mozak nije prilagođen multitaskingu. Zato ako vam telefon zazvoni tokom sastanka i vi odgovorite, biće vam teško da se setite šta ste rekli pre poziva.

- Mozak nije navikao da se fokusira na nekoliko zadataka odjednom. Pravimo više grešaka, što nas čini manje efikasnima - kaže dr Smol.

Bolje je usredsrediti se na efikasno izvršenje bilo kog zadatka ili grupisati slične zadatke. Da biste to uradili, pre svega morate da sklonite telefon čak i iz vidnog polja, jer on odvlači pažnju sa posla.

Nahranite mozak

Dobra ishrana pozitivno utiče na našu sposobnost pamćenja. Bobičasto voće bogato antioksidantima poboljšavaju cirkulaciju krvi i sprečava naše neurone da stare.

Cvekla ne samo da poboljšava cirkulaciju, već je bogata i betainom - supstancom koja poboljšava pamćenje.

Kurkuma takođe pozitivno utiče na pamćenje i pažnju. Stručnjaci veruju da je možda zbog upotrebe velikih količina ovog začina, učestalost Alchajmerove bolesti u Indiji niža.

Psiholog Suzan Albers takođe upozorava da izgladnjivanje veoma loše utiče na pažnju i sposobnost donošenja odluka. Našem mozgu je potrebna glukoza da bi efikasno radio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anangaranga

    29. mart 2021 | 10:01

    Ne mozemo na Guglu da vidimo gde smo ostavili daljinski ili sta smo jutros doruckovali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA