Ovo su simptomi nedostatka cinka, selena i vitamina D: Evo kako da ih nadoknadite na prirodan način
Kako prepoznati manjak i na koji način uneti nutrijente koji su potrebni vašem organizmu?
![Vitamini, minerali Vitamini, minerali](https://xdn.tf.rs/2021/03/31/capsule-10798381920-460x0.jpg)
![Vitamini, minerali](https://xdn.tf.rs/2021/03/31/capsule-10798381920-460x0.jpg)
Odavno je poznato da je veoma važno preventivno unošenje vitamina, minerala i nutrijenata u organizam, a od početka prošle godine očuvanje zdravlja posebno je u fokusu.
Pandemije korona virusa koja je pogodila čitav svet ali i ubrzani način života utiče na povećane potrebe za mineralima i vitaminima, pa se postavlja pitanje šta sami možemo da učinimo po tom pitanju.
Kako prepoznati manjak i na koji način uneti nutrijente koji su potrebni vašem organizmu?
Selen
Selen je ključan element za proizvodnju selenoproteina, a jedan od najvažnijih je glutation, antioksidant za koji neka istraživanja tvrde da može delovati kao zaštita od razvoja raka, posebno raka prostate.
![riba](https://xdn.tf.rs/2021/01/27/food-7126651920-460x0.jpg)
Pozitivno utiče na mentalno stanje i raspoloženje - istraživanja pokazuju da su osobe sa niskim nivoom selena u krvi sklonije depresiji. Poznata je i uloga selena u očuvanju reproduktivnog zdravlja muškaraca, a u novije vreme pokazana je i važnost selena u očuvanju reproduktivnog zdravlja žena.
Manjak selena se lako otkriva analizama krvi, a česti simptomi su: gubitak kose, umor, gomilanje kilograma.
Među najboljim izvorima selena su smeđi šampinjoni, šitaki gljive, plava riba (npr. sardela, tuna, losos, skuša) i plodovi mora (kamenice, jastog, morski rakovi) i celovite žitarice (zob, ječam, smeđi pirinač).
Cink
Cink je mineral u tragovima, što drugim rečima znači da su našem organizmu potrebne vrlo male količine cinka da bi pravilno funkcionisao. Potreban je za zdrav imunološki sistem, energiju, regulaciju metabolizma i proizvodnju insulina.
![Posle operacije trebalo bi jestu laganu i blagu hranu u malim količinamaaga hrana u malim količinama](https://xdn.tf.rs/2020/01/28/shutterstock255638122-460x0.jpg)
U našem organizmu cink igra odbrambenu ulogu u borbi protiv toksina i drugih štetnih supstanci koje svakodnevno unosimo. Ključnu ulogu igra i u proizvodnji T-ćelija koje brane organizam od virusa i kancerogenih ćelija. Ukratko, nedostatak cinka ugrožava vaš imunitet zbog čega je organizam podložniji bolestima.
Da vam nedostaje cink možete utvrditi analizama kod lekara, a neki od simptoma su: loš imunitet, loš ten, alergije, problemi sa snom, gubitak kose, poteškoće sa pamćenjem.
Cink možete uneti kroz namirnice poput jogurta, sira, spanaća ili morskih plodova.
Vitamin D
Od kad traje pandemija, svima je postalo jasno koliko je važan ovaj vitamin. Osim zaštite od virusa, on je potreban da bi telo apsorbovalo kalcijum i jako je važan za zdrave kosti i mišiće. Manjak vitamina D je povezan sa depresijom, neplodnošću, bolovima u zglobovima i nesanicom.
Poznatiji i kao sunčev vitamin, vitamin D se prirodno proizvodi u organizmu kada smo izloženi suncu, a može se pronaći u određenim namirnicama ali i u obliku dodatka ishrani.
![Sunčanje, vitamin D](https://xdn.tf.rs/2020/11/29/suncanje-460x0.jpg)
Studije objavljene u "The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics" pokazuju da skoro 50% populacije ima nedovoljnu koncentraciju vitamina D u krvi, posebno tokom zime.
Najbolje je uraditi analize krvi kako bismo sa sigurnošću znali koliki je deficit i ima li ga. Loše raspoloženje, umor, slabost u mišićima i manjak energije mogu biti simptomi nedostatka ovog vitamina.
Svi znamo da je sunce odličan izvor ovog vitamina, a najviše ga možemo dobiti tokom proleća i leta kada smo mu često izloženi. Čim sunce dodirne kožu, telo će te zrake pretvoriti u vitamin D.
![govedina - meso](https://xdn.tf.rs/2021/02/17/meso-460x0.jpg)
I naravno, prema rečima stručnjaka, dovoljno vitamina D možete dobiti i iz namirnica poput masne ribe, crvenog mesa, sira, jogurta, jaja i pečuraka koje su izložene UV zracima.
Vitamin B12
Ovaj vitamin ima ključnu ulogu u zaštiti od anemije, što može biti i glavni krivac za osećaj umora i malaksalosti. B12 omogućava telu dovoljno krvnih zranaca koji potom uspešno prenose kiseonik kroz čitavo telo.
Bez dovoljno vitamina B12, naše zdravlje trpi, a gubitak energije je primetan. Budući da igra ključnu ulogu u pretvaranju ugljenih hidrata, proteina i masti u energiju, potrebno je imati adekvatan nivo vitamina B12 kako bi iskoristili svu energiju dobijenu iz hrane. Telo ne može da ga proizvodi pa je potrebno unositi ga putem hrane ili suplementa.
![Losos, riba, hrana](https://xdn.tf.rs/2021/03/31/salmon-14850141920-460x0.jpg)
Ako sumnjate na nedostatak vitamina B12, porazgovarajte sa svojim lekarom. Ponekad se nedostatak može ustanoviti i analizom krvi, li će možda biti potrebna dodatna testiranja.
Neki od simptoma manjka vitamina B12 mogu biti zbunjenost, gladak jezik, utrnulost ruku i nogu, osećaj da imate groznicu, loše raspoloženje.
Vitamina B12 možete uneti konzumiranjem ribe, mesa i jaja.
Jod
Mnogo je ljudi kojima upravo nedostaje ovaj nutrijent. Ugrožena grupa su svakako trudnice i osobe koje pate od autoimunih bolesti. Jod je potreban za proizvodnju hormona štitne žlezde, koji pomažu pri kontroli metabolizma, rastu i gubitku kilograma.
Manjak joda je prvi uzrok slabijeg razvijanja intelekta kod dece, a sve je češći. Najteži hemijski element koji se pojavljuje u biološkim organizmima je upravo jod. Njegova retkost u tlu vodi do nedostatka joda u mnogim živim organizmima, pa i kod ljudi; procenjuje se da nedostatak joda ugrožava oko 2 milijarde ljudi u svetu i glavni je uzrok pojave mentalne retardacije. Od oboljenja štitne žlezde na svetu pati 700 miliona ljudi.
Da li vam fali jod, možete da proverite kod lekara, ali i da sami prepoznate ukoliko vam otiče vrat, dobijate kilograme, osećate se umorno i oslabljeno, gubite kosu, imate suvu kožu i slabije pamćenje.
Najbolji su prirodni izvori joda morska riba i plodovi mora (npr. rakovi, školjke) kao i morske alge, zatim jaja, mleko i mlečni proizvodi (sir, jogurt). Joda ima i u jagodama, zelenom lisnatom povrću, krpmpiru i integralnim (celovitim) žitaricama.
(Telegraf.rs)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Losos
Nije klasicna plava riba,sardela,skusa,snjur,skombar,palamida,lokorda i lica to je plava riba!!
Podelite komentar