≫ 

Dobar rad metabolizma veoma je važan za zdravlje: 6 prirodnih načina da ga ubrzate

Čak i malo ubrzanje metabolizma vremenom može pokazati značajne zdravstvene dobrobiti

  • 0
foto Freepik.com Woman photo created by master1305 - www.freepik.com" target="_blank">foto Freepik.com

Kod nekih ljudi metabolizam je sporiji, kod nekih brži i određuje brzinu kojom telo sagoreva kalorije i pretvara ih u energiju, a takođe može uticati i na to koliko se lako dobijaju ili gube kilogrami.

Važna stavka na koju rad metabolizma može ukazati je i to da govori o tome koliko je neko izložen riziku od dobijanja dijabetesa.

Brzina metabolizma velikim delom određena je genetikom, starosnim dobom, polom i veličinom tela, ali postoje promene u načinu života koje mogu da ubzaju njegov proces, kaže Fančesko Ćeli, načelnik Odeljenja za endokrinologiju i metabolizam na Univerzitetu Virdžinija.

Ovo su neke od njih...

1. Smanjite temperaturu u spavaćoj sobi

Čini se da spavanje u hladnoj sobi povećava postotak smeđe masti - oblik masnih ćelija koji sagorevaju kalorije u obliku toplote, a upravo ih hladan vazduh stimuliše.

San, foto Pixabay foto Pixabay

U istraživanju Nacionalnog instituta za zdravlje, sprovedenom na pet muških dobrovoljaca, rezultati su prikazali povećanu potrošnju kalorija tokom spavanja onda kada su spavali u hladnim prostorijama, odnosno na temperaturi nižoj od 17 stepeni.

2. Popijte šoljicu kafe ili drugog napitka sa kofeinom

Nekoliko manjih studija pokazalo je povezanost između konzumacije kofeina, povećane metaboličke brzine i smanjenog rizika za dijabetes tipa 2.

kafa, pije kafu, šolja, devojka, čaj Foto: Pixabay

Doktor Ćeli kaže da bi to moglo biti zato što kofein pomaže telu da razgrađuje masnoće. Ipak, nemojte da preterujete jer previše pića s kofeinom dnevno može izazvati nervozu, mučninu ili nesanicu. Osim toga, neki napici od kaf sadrže puno masti i šećera.

3. Smanjite nivo stresa

U istraživanju iz 2014. godine, sprovedenom na državnom univerzitetu Ohajo, žene koje su navele da su pod stresom, tokom 24 sata sagorele su u proseku 104 kalorije manje nakon što su pojele obrok sačinjen od jaja, kobasica i keksa.

glavobolja glava devojka laptop Foto: Freepik/yanalya

Istraživači ističu da bi tokom godina taj suficit mogao da dovede do rasta od čak  11 kilograma.

- Reakcija na stres aktivira hormon kortizol -  objašnjava Ćeli i dodaje da je to očigledno povezano sa pogoršanjem metabolizma i dugoročno gledano, povećanjem rizika od gojaznosti.

4. Dobro se naspavajte

Dokazano je i da nedovoljno kvalitetan san usporava metabolizam i kod muškaraca i kod žena, što takođe može imati veze sa lučenjem kortizola u mozgu kada je telo pod stresom, kaže Ćeli. Pa čak i ako rano odete u krevet, to možda neće biti dovoljno.

5. Počnite da vežbate

Ćeli kaže da bilo koja vrsta telesne aktivnosti čak i samo hodanje 30 minuta može pomoći da se metabolizam ubrza. Sve je bolje od sedenja satima, što je jedna od najgorih stvari koje možete učiniti za svoje telo, iako je zbog poslovnih obaveza i to ponekad nemoguće izbeći.

foto Pixabay Foto: Pixabay

- Povećavanjem mišićne mase možete povećati potrošnju energije u mirovanju, a to je ono što će pomoći da sagorite kalorije tokom celog dana - kaže Celi.

6. Pojedite nešto ljuto

Dokazano je da kapsaicin, molekul koji se nalazi u začinjenoj hrani, podiže telesnu temperaturu i ubrzava gubitak masnoće, iako samo privremeno i to samo za mali postotak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA