Otrežnjujuće reči mame autističnog Luke: Njima je ceo život dan autizma

Deca sa autizmom nisu deca sa posebnim potrebama jer su njihove potrebe iste kao potrebe dece “tipičnog” razvoja a to su – igra, smeh, pravo na vrtić, pravo na obrazovanje, želja da podele igračku, osmeh, užinu, ...

  • 2
Jelena i Luka Inić, autizam FOTO: Pprivatna arhiva

Danas se obeležava Svetski dan osoba sa autizmom, a Jelena Šebez Inić, majka dečaka Luke (13) koji ima ovo stanje, kaže da je tim osobama ovaj dan 365 dana u godini. 

- Za nas je to samo jedan dan kada se glasno govori o onima koji su drugačiji. Osobama sa autizmom je taj dan 365 dana u godini. Iz godine u godinu je sve veći broj dece sa autizmom. Razlog nepoznat. Nažalost i način da im se pomogne je nedovoljno poznat.

Jedno je sigurno - autizam nije zarazan i nije bolest, a svakako nije reč koju prema najnovijem trendu treba upotrebljavati da bi se opisalo nešto društveno neprimereno, da bi se koristilo u svrhu ruganja i omalovažavanje - kaže Jelena Šebez Inić za Telegraf.rs od koje smo nedavno čuli najiskreniju priču jedne mame deteta koje ima autizam.

Dodaje da postoje razni oblici autizma zato se i zove spektar, ali je jedno sigurno – i osobe sa autizmom žele ljubav, poštovanje, vole druženja, osmeh, i opovrgavaju verovanje da ne znaju da pruže ljubav i da ne vole zagrljaj.

- Još uvek je među ljudima prisutna potreba da se različitost osuđuje, odbacuje bespogovorno, ali upravo nas ta različitost tera da naučimo šta znači poštovanje, ljudskost, humanost. Njihov pogled na svet je tako čist, jedinstven i pravi primer koji trebamo da sledimo.

Deca sa autizmom nisu deca sa posebnim potrebama jer su njihove potrebe iste kao potrebe dece "tipičnog" razvoja a to su - igra, smeh, pravo na vrtić, pravo na obrazovanje, želja da podele igračku, osmeh, užinu...

Autizam i nakon toliko godina je nedovoljno shvaćen ali sve više ulazi na velika vrata kroz inkluziju. Inkluzija ne znači samo obrazovanje. Inkluzija znači da kada vidite dete sa autizmom u parku ne odvajate vaše dete već sasvim suprotno - da naučite vaše dete da je biti drugačiji sasvim u redu.

- Inkluzija znači da kada osoba sa autizmom uđe u prodavnicu ne okrenete glavu nego pomognete da se snađe... kompletno funkcionisanje osobe sa autizmom u društvu i prihvatanje od strane istog je inkluzija.

Prema njenim rečima, sistem pruža neki vid podrške ali to je i dalje nedovoljno.

- Napredak deteta sa autizmom zavisi od toga koliko finansijski roditelj može da podnese da isprati sve što je neophodno da bi mogao jednog dana da osamostali kasnije već odraslu osobu sa autizmom, da bi mogao da vodi kvalitetan život i jednako doprinosi svojoj zemlji radeći posao koji najbolje zna.

Svakako bi o vidovima podrške mogli naširoko i dugo da pričamo ali vas na današnji dan podsećamo samo na jedno - da pružite podršku osobama sa autizmom, da ih poštujete i budete im vetar u leđa jer njihova svakodnevnica je zapravo svakodnevna borba sa nama nevidljivim preprekama - rekla nam je Jelena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    2. april 2021 | 15:31

    Predivan tekst! Ali nazalost komentara nema ,tako sam i mislila .... Da se radi o rijaliti ucesnicima bilo bi ih. Hvala vam na ovako lepom tekstu ,nama majkama autisticne dece mnogo znaci da se sto vise o tome pise i ne samo na danasnji dan.

  • Ena

    2. april 2021 | 19:50

    Predivno objasnjenje ali nazalost zivimo u zemlji gde ljudi uopste nisu pismeni po pitanju ove situacije .Ovakve tekstove i emisije citaju i slusaju samo oni koji imaju ovakav problem a ostale to ne zanima.Mnogo se pridaje znacaja rijaliti ucesnicima i estradnim zvezdicama a o ovakvim temama se vrlo malo pise i prikazuje na tv.NAZALOST nismo ni svesni da je u porastu broj dece sa autizmom a jos nema leka a ni uzroka zasto ke doslo do takvog stanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA